Procuratura Generală a RM: Tot mai mulţi copii săvârşesc infracţiuni sub vârsta răspunderii penale

Majoritatea infracţiunilor comise de minorii din RM fac parte din categoria furturilor, însă aceştia sunt implicaţi tot mai des în fapte penale care atentează la viaţa şi sănătatea persoanei, constată procurorii.
Femida (Justiţie)
Femida (Justiţie) (facebook.com)

Procuratura Generală a Republicii Moldova informează că în primul semestru al anului 2018 a constatat o descendenţă comparativ cu anii precedenţi a numărului de cauze penale pornite în privinţa minorilor.

Cu toate acestea, ca şi în anii precedenţi, majoritatea infracţiunilor comise de minori fac parte din categoria infracţiunilor contra patrimoniului, fiind pornite 184 cauze penale pentru furt şi întocmite 55 de procese-verbale contravenţionale privind sustragerea în proporţii mari.

Minorii sunt implicaţi tot mai frecvent într-o serie de fapte penale care atentează la viaţa şi sănătatea persoanei. În perioada menţionată au fost înregistrate 3 cazuri de omor, 32 jafuri, 6 infracţiuni privind viaţa sexuala şi 3 vătămări intenţionate a integrităţii corporale.

Procurorii atenţionează că rămâne în continuare alarmantă problema copiilor care săvârşesc fapte penale sub vârsta răspunderii penale. Din numărul total al infracţiunilor comise de către minori, circa 10 % revin minorilor sub vârsta răspunderii penale. Statisticile constată că vârsta comiterii infracţiunii se micşorează, iar ponderea este în creştere. Situaţia este mai alarmantă în condiţiile în care acestea sunt comise în mod repetat.

Astfel, procurorii susţin că au condus şi exercitat urmărirea penală în 309 cauze penale privind minorii, comparativ cu 358 de dosare iniţiate în perioada analogică a anului 2017.

Pentru săvârşirea infracţiunilor grave cu aplicarea violenţei, deosebit de grave sau excepţional de grave, procurorii au solicitat aplicarea măsurii preventive sub formă de arest în privinţa a 12 minori şi au finalizat urmărirea penală în 277 de cauze penale privind minori, 207 cauze penale au fost deferite justiţiei, iar în 70 de cauze penale urmărirea penală a fost încetată.

În opinia Procuraturii Generale, la comiterea infracţiunilor ar determina lipsa supravegherii din partea părinţilor sau a persoanelor care îi înlocuiesc, anturajul şi condiţiile în care se educă copiii, degradarea valorilor morale şi spirituale.

”Nu în ultimul rând, un impact negativ asupra stгăii psiho-emoţionale a copilului care recurge la acţiuni antisociale îl are informaţia ce abundă în scene de violenţă şi cruzime, accesul necontrolat la Internet, filmele şi emisiunile care propagă violenţa care potrivit specialiştilor, pot genera delicvenţa juvenilă, incitând minorii la săvârşirea unor fapte antisociale”, a conchis instituţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe