Barroso: Putin vrea să aibă „controlul total asupra Ucrainei”

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso - la Bruxelles
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso - la Bruxelles (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

„Scopul preşedintelui Putin este să aibă controlul total asupra Ucrainei”, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului European, José Manuel Barroso, în cadrul Consiliului Atlantic din Washington.

Rusia este determinată să controleze Ucraina prin orice mijloc posibil, militar sau diplomatic, iar evenimentele din estul ţării fac parte din acest proces. Asta mai implică faptul că demersurile Moscovei fac parte dintr-o strategie de distragere a Occidentului de la activităţile de subminare a Ucrainei.

„Nu am niciun dubiu că scopul preşedintelui Putin este să aibă controlul total asupra Ucrainei. Nu spun că obiectivul său este în mod necesar să ocupe toată ţara, dar este acela de a avea control total”, a afirmat Barroso.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a susţinut că ideea unei Ucraine independente nu există, accentuând ideea „noii Rusii”, un termen ţarist din secolul XVIII.

„De fapt, Putin mi-a spus el însuşi acest lucru. A spus de mai multe ori că o Ucraina independentă este o invenţie a Occidentului”, a subliniat Barroso.

Ideologia Kremlinului susţine cu toate mijloacele reîntregirea Uniunii Sovietice iar agresiunea împotriva Ucrainei reprezintă o parte a acestui proces.

„La nivel mental, liderii ruşi, în special preşedintele Putin, nu au acceptat niciodată independenţa Ucrainei şi cred că trebuie să facă parte din Rusia”, a subliniat Barroso.

Prin coordonarea conflictelor din estul Ucrainei, Moscova speră să obţină federalizarea Ucrainei, ceea ce va duce la anexarea regiunilor ce ar deveni autonome, asemănător cu incidentele din Crimeea, sau la obţinerea unui motiv pentru a justifica o intervenţie militară pe scară largă, sub deviza „protejării cetăţenilor rusofoni”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe