SUA s-a trezit: „Rusia încearcă să modifice arhitectura de securitate în Europa de Est şi în Europa Centrală”

Secretarul american de Stat, John Kerry şi omologul său rus, Serghei Lavrov, în urma negocierilor de pace de la Geneva, 17 aprilie 2014.
Secretarul american de Stat, John Kerry şi omologul său rus, Serghei Lavrov, în urma negocierilor de pace de la Geneva, 17 aprilie 2014. (youtube.)

„Prin ocuparea Crimeei şi prin destabilizarea care a urmat în estul Ucrainei, Rusia încearcă să modifice arhitectura de securitate în Europa de Est şi în Europa Centrală”, a afirmat, marţi, Secretarul american al Departamentului de Stat, John Kerry, îndemnând la o atitudine „unitară” a Statelor Unite şi Uniunii Europene.

Moscova a promovat agresiv, de la începutul invaziei din Ucraina, ideologia reîntregirii Uniunii Sovietice prin „protejarea”, cu forţa armată, a cetăţenilor rusofoni din afara Rusiei, ameninţând astfel mai multe ţări din Europa de Est.

„Noi şi aliaţii noştri europeni ne-am străduit peste 20 de ani să integrăm Rusia în comunitatea euro-atlantică. Dar ceea ce se întâmplă acum în Ucraina ne demonstrează că preşedintele Vladimir Putin acţionează după alte reguli”, a declarat Kerry.

Alianţa Nord-Atlantică a luat mai multe măsuri pentru a asigura, „fără îndoială”, protecţia colectivă a aliaţilor de la graniţa cu Rusia.

„Însă teritoriul Alianţei Nord-Atlantice este inviolabil, iar Statele Unite vor face totul pentru a-l apăra în totalitate”, a afirmat Kerry.

Mesajul trimis de agresiunea rusă din Ucraina, iniţiată la sfârşitul lunii februarie prin invazia peninsulei ucrainene Crimeea, a ajuns, după două luni de negocieri diplomatice cu Rusia, şi la Casa Albă.

„Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina este un semnal să ne trezim”, a adăugat Kerry.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada şi Japonia au adoptat un nou nivel de sancţiuni împotriva Rusiei, stârnind un răspuns ameninţător din partea Kremlinului.

În urma unei discuţii la nivelul Apărării între Rusia şi Statele Unite, armata rusă mobilizată la graniţa cu Ucraina s-a retras în cazărmi, totuşi, oficialii de la Pentagon consideră că agresiunea Rusiei nu va înceta, anunţând măsuri de apărare suplimentare.