Fluturii au zburat din Olanda: numărul lor s-a redus cu 84% în 130 de ani [studiu]

Dintre cele 71 de specii autohtone, 15 au dispărut. Principalii responsabili pentru distrugerea habitatului lor şi, prin urmare, pentru declinul populaţiei sunt oamenii.
Fluturele Monarh (Danaus plexippus)
Fluturele Monarh (Danaus plexippus)
Mioara Stoica
06.04.2019

Olanda este ţara lalelelor şi a morilor de vânt. Dar, cu siguranţă, nu mai este ţara fluturilor, care, au plecat din mediul rural şi din oraşele din Olanda într-un ritm fără precedent. Colorata populaţie de fluturi a scăzut cu cel puţin 84% în ultimii 130 de ani, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Wageningen University şi Dutch Butterfly Conservation din Olanda.

Recensământul

Autorii recensământului special au analizat aproximativ 120.000 de fluturi capturaţi de colecţionari între 1890 şi 1980, precum şi date ştiinţifice mai recente, cu peste 2 milioane de vizionări. Aceste date au permis să se determine cum a variat populaţia de insecte. Dintre cele 71 de specii de fluturi autohtone au dispărut 15 specii, iar în rândul speciilor încă prezente în natură numărul indivizilor s-a redus drastic.

"Suntem destul de siguri că declinul real este mult mai mare", spune Chris van Swaay, de la Dutch Butterfly Conservation şi unul dintre co-autorii studiului. Datele din Olanda nu sunt altceva decât o realitate specifică a unei tendinţe europene.

Insectele şi prădătorii lor sunt în declin

Cercetătorii afirmă că insectele şi prădătorii lor din întreaga Europă sunt în declin. Cauzele sunt legate între ele. Reducerea insectelor a dus la dispariţia păsărilor insectivore. În mod specific, numărul de insecte zburătoare a scăzut cu 75% în ultimii 25 de ani, arată un alt studiu. Într-un sfert de secol, au dispărut trei sferturi din creaturile cu aripi mai mici. "Faptul că numărul insectelor zburătoare scade cu o rată atât de ridicată într-o zonă atât de mare este o descoperire alarmantă", spune Hans de Kroon, de la Universitatea Radboud şi şeful cercetării ştiinţifice, conform The Guardian.

Oamenii sunt responsabili

O consecinţă a schimbărilor climatice? Nu chiar şi nu numai. Potrivit autorilor studiului, avansarea oraşelor în detrimentul mediului rural şi gestionarea diferită a terenurilor sunt unele dintre motive. De fapt, reducerea suprafeţei agricole, combinată cu schimbarea utilizării terenurilor agricole, a distrus habitatele naturale în care odată prolifera fauna. Şi nici Olanda nu a scăpat.

"Până în 1950, păşunile olandeze erau foarte asemănătoare cu ceea ce găsim acum doar în unele rezervaţii naturale", explică Chris van Swaay. "Era o agricultură nu foarte intensă. Astăzi totul s-a schimbat. Solul a fost drenat, au fost aduse cantităţi mari de îngrăşământ şi este cosit de şase ori pe an. Nu există loc pentru fluturi, cu excepţia drumurilor şi a rezervaţiilor naturale."

Articol ştiinţific de referinţă: Over a century of data reveal more than 80% decline in butterflies in the Netherlands

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor