Florin Cîţu: PSD dă bani doar pentru porci

Senatorul PNL Florin Cîţu are de gând să-l ia la întrebări pe ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan, care urmează să fie audiat în Comisia de buget-finanţe.
Florin Cîţu
Florin Cîţu (Facebook)

UPDATE. "Ministrul de Finanţe a lipsit şi astăzi de la comisie deşi confirmase prezenţa. Data viitoare nu mai public întrebările înainte. Se pare că răspunsurile îl sperie", a revenit Florin Cîţu pe reţeaua de socializare.

* * *

În cursul zilei de miercuri este programată audierea ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, în Comisia de buget-finanţe din Senat, iar liberalul Florin Cîţu - fost economist şef al ING Bank - are de gând să-i adreseze o serie de întrebări demnitarului.

"Eu stiu că fuga e sănătoasă, dar cred că e momentul ca ministrul de Finanţe să răspundă la aceste întrebări", a scris miercuri liberalul, pe pagina sa de Facebook.

Întrebările lui Cîţu

1. Liderul PSD, prim-ministrul, chiar şi dumneavoastră aţi declarat public că în primul trimestrul încasările la buget sunt mai mari ca anul trecut. În plus aţi declarat că nu există niciun pericol şi deficitul de 2.9% din PIB, pe care vi l-aţi asumat, nu o să fie depăşit. Totuşi, datele dvs arată că veniturile curente, veniturile fiscale, sunt mult mai mici ca % din PIB decât cele din 2016 şi asta în condiţiile aţi returnat cu un miliard de lei mai puţin din banii firmelor de la TVA.

Dar să presupunem că mergem pe varianta dumneavoastră şi veniturile la buget sunt aşa cum le doriţi şi nu sub aşteptări. În această variantă în care colectăm tot restul anului ca şi până acum estimările mele arată că deficitul bugetar la sfârşitul anului o să fie între 4% şi 4.8% din PIB. Este corect acest scenariu? Un răspuns cu DA sau NU îmi este suficient.

2. În campania electorală şi în ultimele luni Liviu Dragnea a tot vorbit despre un ANAF prietenos cu contribuabilul. Au existat mai multe avertizări publice ale liderului PSD. Cea mai recentă acum câteva zile unde spune: "E inadmisibil ca inspectorii fiscali să aibă normă la amenzi". Şi eu am aceeaşi opinie.

Domnule ministru, cine a venit cu această idee ticăloasă de plan pentru amenzi, dumneavoastră sau preşedintele ANAF (asta în timp ce nu restituim TVA-ul firmelor)? Consideraţi că e momentul ca după 4 luni de zile în care lucrurile la ANAF nu merg bine şi ANAF se află practic în afara programului de guvernare, preşedintele ANAF să-şi prezinte demisia? Sau poate dumneavoastră?

3. Domnule ministru, trebuie să remarc un lucru bizar, Guvernul dvs are bani pentru fermele de porci (şi ştim cine are fermă de porci) dar plafonează îndemnizaţia pentru creşterea copiilor, aşa cum scrie în programul de convergenţă. Domnule Ministru, intenţionaţi să respectaţi dispoziţiile primului ministru sau pe cele ale liderului PSD, Liviu Dragnea, care tocmai vă anunţă că va situaţi din nou în afara programului partidului?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne