USR, pe baricade: "Graţierea mascată" promovată de PSD, atacată la Curtea Constituţională

Mulţumită unui proiect de lege marca Nicolicea, adoptat chiar în această zi, deţinuţii vor beneficia de o reducere de 6 zile a pedepsei pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii improprii. Revoltaţi de iniţiativă, pe care o consideră o "graţiere mascată", cei din USR au decis să sesizeze CCR.
(Captură Foto)

Uniunea Salvaţi România s-a opus în plen adoptării proiectului de modificare a Legii executării pedepselor, care reduce practic toate pedepsele la o treime şi reprezintă o graţiere mascată, şi va sesiza Curtea Constituţională în acest sens, reiese dintr-un comunicat remis marţi de partidul condus de Nicuşor Dan.

În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat respectiva iniţiativă - care îi aparţine şefului Comisiei Juridice din cadrul forului, pesedistul Eugen Nicolicea - prin votul dat de coaliţia formată din PSD, ALDE şi UDMR, în timp ce USR şi PNL au votat împotrivă.

Prin modificarea Legii executării pedepselor, deţinuţii vor primi un beneficiu de şase zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie improprii. USR a susţinut varianta beneficiului de trei zile acordate la 30 de zile în condiţii improprii, deoarece perioada de şase zile este mult prea mare.

De asemenea, USR consideră că este excesivă creşterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată şi de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. USR consideră că reglementarea actuală este suficientă.

"Acest proiect de lege prevede posibilitatea de a cumpăra zile executate de pedeapsă, ceea ce este imoral şi periculos. De asemenea, se va crea o discriminare bazată pe avere: deţinuţii care au situaţie materială bună sau o familie care să îi susţină vor putea să renunţe mai uşor la salariul pentru munca prestată, faţă de un deţinut fără susţinere sau fără familie", a explicat deputatul USR Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor.

În plus, USR a atras atenţia că instituirea obligativităţii impuse autorităţilor din penitenciare de a acorda deţinuţilor unele recompense, fără a putea decide de la caz la caz, în funcţie de situaţia concretă, nu este justificată. Mai mult, printre aceste recompense, sunt enumerate unele care nu pot fi acordate simultan, ci doar alternativ, textul propus având carenţe din punctul de vedere al tehnicii legislative.

"Formula propusă de PSD este incorectă pentru că nu ţine cont de situaţia individuală a fiecărui deţinut, ceea ce va conduce la situaţii inechitabile, în care unii deţinuţi care beneficiază de condiţii bune de detenţie se vor bucura de acelaşi beneficii ca şi deţinuţii cazaţi în condiţii mult mai proaste. PSD urmăreşte doar noi modalităţi de a-şi scăpa membrii şi clientela politică de executarea pedepselor la care au fost condamnaţi pentru furtul sistematic din banii publici", a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, şi el membru al Comisiei Juridice.

USR consideră că actuala putere se foloseşte în cel mai pervers mod de situaţia disperată a unora dintre deţinuţii din închisorile româneşti, fără a avea niciun interes real pentru rezolvarea problemelor semnalate de CEDO.