Firea: Soluţia e un nou USL. Dăncilă se supraapreciază, n-are cum să fie candidat de succes la prezidenţiale

Gabriela Firea
Gabriela Firea (Florin Chirilă / Epoch Times)

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, duminică seara, la Antena 3, că premierul Viorica Dăncilă nu are cum să fie un candidat de succes al PSD la alegerile prezidenţiale atât timp cât nu are nici măcar la jumătate din scorul partidului în sondajele de opinie.

"Dacă la europarlamentare se obţinea ca la locale şi parlamentare, un scor foarte bun - peste 40%, automat se mergea pe varianta clasică, şi anume preşedintele partidului să fie candidat, dar nu suntem în această situaţie. (...) Soluţia din punctul meu de vedere e de a crea o alternativă la ce e acum la Palatul Cotroceni, un nou USL să-i spunem, o alianţă electorală pentru prezidenţiale, dar şi locale şi parlamentare între PSD ALDE şi Pro România cu cel mai bine plasat candidat. (...) Dacă vrem democraţie în partid şi dacă vrem o alegere corectă, nu putem să acceptăm să ni se impună o variantă pe care eu nu o consider câştigătoare.

Câtă vreme doamna premier - cu tot respectul - de 3-4 ani, nu de ieri, azi, nu a ajuns nici măcar la jumătate din scorul partidului, nu are cum să fie candidatul PSD de succes şi nici nu are şanse să crească. Doamna Dăncilă a spus că, dacă nu intră în turul 2, îşi pune mandatul pe masă. Asta mi se pare îngrozitor. E vorba doar de un om, de o carieră, nu e vorba de toată ţara, de tot partidul. Să înţeleg că noi toţi şi cei din ţară care ne-au votat şi ne vor vota împreună valorăm doar cât mandatul doamnei premier? Mi se pare că se supraapreciază", a declarat Firea, citată de Agerpres.

În acelaşi timp, vicepreşedintele PSD a precizat ironic că, dacă i se va cere în Comitetul Executiv Naţional care urmează pe această temă să-şi depună candidatura la "un ghişeu unic pentru predarea CV-urilor de candidat", o va face.

"Dacă marţi, la Comitetul Executiv, ni se indică celor care dorim să mergem undeva anume să depunem o candidatură la un ghişeu unic pentru predarea CV-urilor de candidat, voi face această înscriere, dar câtă vreme toate aceste iniţiative au fost făcute doar în public, prin declaraţii sau prin afirmaţii la Congres sau în alte foruri, eu nu înţeleg de ce pentru mine se creează un criteriu excepţional, şi anume că trebuia să mă înscriu.

Cred că la Comitetul Executiv ar trebui să discutăm cu sinceritate şi cu toate argumentele şi să spunem şi care sunt criteriile pentru că la o şedinţă ni s-a spus de către doamna premier că va fi validat în CEx şi pe urmă în Congres posibilul candidat care stă cel mai bine în sondaje la capitolul încredere, pe urmă, când sondajele nu au ieşit cum trebuia, a afirmat că nu sunt atât de importante, ci pur orientative şi ele pot să se înşele şi introducem un alt criteriu, şi anume votul explicit al tuturor organizaţiilor, pe urmă, când s-a observat că nu există totuşi o unitate de monolit şi sunt anumite organizaţii care nu vor vota cu doamna premier, s-a introdus un cu totul alt criteriu, şi anume candidatul PSD să fie o persoană neconflictuală şi să joace un fel de rol de mamă, tată al naţiunii", a afirmat Firea.

Mai mult, liderul PSD a mai menţionat că va propune CEx să fie un vot secret, în condiţiile în care preşedintele partidului, care e şi premier, poate la un moment dat "să acţioneze anumite butoane şi să pedepsească" organizaţiile care nu au votat cu ea.