Firea, 6 luni de mandat. Raport devastator: "Primăria Generală - o fortăreaţă coordonată de o administraţie ocultă "

După jumătate de an de guvernare PSD, Primăria Generală a devenit o fortăreaţă, atent păzită prin practici abuzive şi coordonată de o administraţie ocultă care împiedică participarea publică a cetăţenilor, acuză un grup de ONG-uri.
Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Primăria Generală este o fortăreaţă! După şase luni de mandat PSD, un grup de organizaţii neguvernamentale a analizat modul în care sunt aplicate prevederile legale în domeniul transparenţei şi al implicării cetăţenilor în deciziile publice. Concluzie: nu sunt.

Raportul realizat de Asociaţia ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru participare publică - CeRe, Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România - OPTAR şi Funky Citizens dezvăluie o realitate sumbră.

"La şase luni de la câştigarea alegerilor, Primarul General Gabriela Firea, alături de majoritatea formată din PSD şi ALDE din Consiliul General, au reuşit să închidă aproape complet primăria pentru cetăţeni. Primăria Generală a devenit o fortăreaţă, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administraţie ocultă care împiedică participarea publică a cetăţenilor", se arată într-un comunicat de presă al ONG-urilor.

Organizaţiile semnatare au analizat modul în care au fost respectate prevederile legale în domeniul transparenţei decizionale şi a implicării cetăţenilor în deciziile publice. Primele şase luni la Primăria Generală au fost unele opace, în care exerciţiul de dezbatere publică a fost mai degrabă un accident.

Având în vedere principalele concluzii ale raportului ataşat, ONG-urile fac un apel public către Primarul General să aplice şi să respecte cadrul legal ce vizează transparenţa decizională şi să transpună în fapte principiile de transparenţă enunţate în campania electorală.

"Facem un apel şi către membrii Consiliului General, cărora le solicităm să reprezinte şi să deservească interesul public, să fie o voce a comunităţii locale în şedinţele Consiliului General şi să refuze votul proiectelor care nu respectă etapele legale minime obligatorii (procedura de consultare publică pentru proiectele de acte normative)", se mai precizează în comunicatul citat.

Principalele concluzii ale raportului

1. Din 149 de acte normative, doar 7 au fost în dezbatere publică.

2. Din cele 751 de dispoziţii de primar, doar 10 sunt publice pe site-ul Primăriei Generale.

3. A fost închisă "cantina", sala din incinta Primăriei Generale în care cetăţenilor le era permis să vizioneze şedinţa de Consiliu General. Practic, în acest moment, este imposibil pentru un cetăţean să participe la o şedinţă de Consiliu General. Mai mult, în lipsa conexiunii la internet şi a unui computer, acesta nu poate afla ce se discută în cadrul Şedinţelor de Consiliu, chiar dacă acestea sunt transmise live pe site-ul PMB.

4. Se păstrează practica de a descuraja orice demers de studiere şi analiză a bugetului Primăriei Generale prin postarea pe pagina instituţiei a unor forme de buget scanate şi care nu sunt prezentate şi în secţiunea de dezbatere publică a site-ului PMB.

5. Consilierii generali (în principal membri ai partidelor USR, PNL şi PMP) sunt împiedicaţi de preşedintele de şedinţă să dezbată proiectele. Intervenţiile lor sunt abrupt întrerupte, lucru care aduce un deserviciu major interesului public.

6. Primăria Generală nu a publicat datele de contact şi programul de audienţe ale consilierilor generali, anulând practic posibilitatea de interacţiune instituţională între cetăţeni şi aleşii locali.

"Vă reamintim că am iniţiat procedurile de anulare în instanţă a actelor normative din şedinţa din 21.09.2016. De-asemenea, ne-am adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării având în vedere şedinţa din 21.09.2016 în care nu ne-a fost respectat dreptul de a ne adresa Consiliului General (aflată încă în analiză). Aici găsiţi raportul realizat de organizaţiile semnatare, alături de un set de recomandări în atenţia Primăriei Generale", au mai transmis organizaţiile.