Finlandezii decid cu cine o înlocuiesc pe Tarja Halonen, cea care le este preşedinte de 12 ani

Epoch Times România
22.01.2012

După 12 ani petrecuţi la Palatul prezidenţial din Helsinki, prima femeie preşedinte din istoria Finlandei se pregăteşte să-şi împacheteze lucrurile, iar finlandezii sunt chemaţi duminică să-i desemneze un succesor, bătălia electorală dându-se între proeuropeni şi eurosceptici.

Tarja Halonen a avut două mandate consecutive de preşedinte şi nu mai poate candida pentru al treilea.

Sâmbătă, în ultima zi a campaniei electorale, candidaţii au înfruntat gerul şi ninsoarea într-o ultimă încercare de a mai câştiga inimile câtorva votanţi, relatează CNN.

"Chiar mi-a plăcut Halonen. De aceea este aşa de dificil să mă decid. Mi-a plăcut stilul ei, a fost bună", a declarat o alegătoare.

La scrutinul de duminică, cei aproape 4,4 milioane de alegători finlandezi pot alege între opt candidaţi.

Preşedintele este ales prin sufragiu direct şi mandatul are şase ani. Dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine majoritatea absolută în primul tur, se organizează al doilea tur de scrutin.

Preşedintele finlandez se ocupă de politica externă a ţării, împreună cu guvernul, şi este comandantul suprem al forţelor armate. Totuşi, în ultimii ani, prerogativele preşedintelui s-au diminuat în favoarea guvernului şi parlamentului. Fostul preşedinte Mauno Koivisto declara la postul public YLE că există riscul unui dezechilibru între alegerea prin sufragiu direct a preşedintelui şi reducerea prerogativelor prezidenţiale.

Făcând parte din zona euro, Finlanda a avut de suferit de pe urma recentelor încercări prin care trece moneda unică. În discursul de Anul Nou, Tarja Halonen a subliniat dificultăţile cu care se confruntă ţara sa şi zona euro: "Începutul unui an nou ar trebui să ne dea speranţa unei zile de mâine mai bune. Dar evoluţiile economice din Europa anului trecut au aruncat o umbră şi aici, în Finlanda, trebuie să luăm în considerare că trebuie să facem planuri pentru viitor".

La alegerile parlamentare din aprilie anul trecut, partidul eurosceptic Adevăraţii Finlandezi au obţinut o remarcabilă victorie, reuşind ca de la cinci mandate în Parlament să ajungă la 39, cu 19,1% din voturi, şi au devenit astfel a treia forţă politică a ţării. În campanie, Adevăraţii Finlandezi au cerut ca Helsinki să nu mai susţină planurile de salvare în zona euro.

Liderul acestei formaţiuni, Timo Soini, în vârstă de 49 de ani, candidează pentru Preşedinţie. Totuşi, potrivit unui sondaj Gallup, alegătorii nu mai susţin retorica sa antieuropeană, Soini fiind cotat cu numai 6% din voturi. Politicianul are şi o explicaţie pentru această performanţă slabă - alegătorii doresc ca el să rămână liderul partidului, şi nu să ajungă preşedinte.

Favoritul cursei electorale prezidenţiale pare să fie candidatul Partidului Coaliţiei Naţionale, Sauli Niinisto. Premierul ţării, Jyrki Katainen, este, de asemenea, din acest partid care la alegerile din aprilie a luat cele mai multe voturi, 20,4%. La începutul campaniei prezidenţiale, Niinisto, în vârstă de 63 de ani, prea să fie sigur de o victorie clară, din primul tur, dar popularitatea i-a scăzut treptat, iar acum este cotat cu 29% din intenţiile de vot. În 2006, el a pierdut la mică diferenţă alegerile prezidenţiale în favoarea actualului preşedinte Halonen.

În alegerile de anul acesta, considerate o cursă între personalităţi, Niinisto, fost ministru de finanţe al Finlandei când ţara s-a alăturat zonei euro, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii şi eminent economist, pare să aibă victoria asigurată.

Finlanda a fost una dintre ţările care s-a alăturat zonei euro de la început. PIB-ul ţării urma să atingă o creştere de 2,6% la sfârşitul anului 2011, dar în 2012 este de aşteptat să fie o creştere de doar 0,4% şi există chiar posibilitatea recesiunii. Deocamdată, Finlanda nu s-a numărat printre ţările cu ratingul scăzut de Standard and Poor's şi rămâne la calificativul maxim de AAA.

În aceste condiţii, mulţi finlanezi îl consideră pe Niinisto, care insistă că Finlanda trebuie să rămână în zona euro, persoana cea mai potrivită pentru a apăra interesele Finlandei în zona euro, chiar dacă preşedintele nu este principalul reprezentant al ţării în UE.

În turul al doilea, Niinisto va intra probabil cu reprezentantul Ligii proeuropene a Verzilor, Pekka Haavisto, în vârstă de 53 de ani, primul candidat prezidenţial care îşi declară deschis homosexualitatea. Este cotat cu 12% din voturi. Are experienţă la UE şi ONU, a lucrat în Sudan, Darfur şi în Orientul Mijlociu şi a fost ministru al mediului şi dezvoltării.

Pe locul al treilea, potrivit sondajelor, este un politician experimentat, eurosceptic, Paavo Vayrynen, de la Partidul de Centru. În vârstă de 65 de ani, Vayrynen pledează pentru ieşirea Finlandei din zona euro. El susţine că locul al doilea în sondaje îi aparţine.

În ciuda aprecierilor de care s-a bucurat prima femeie preşedinte a ţării, cele două femei care candidează acum pentru a-i lua locul actualei preşedinte abia obţin 2% din sufragii.

Rezultatele sondajelor nu sunt totuşi foarte concludente, pentru că aproape unul din patru alegători s-a declarat indecis.

În orice caz, pentru prima dată în 30 de ani, finlandezii par hotărâţi să-şi aleagă un preşedinte care nu este de la social-democraţi. Însă, chiar dacă va ieşi învingător proeuropeanul Niinisto sau euroscepticul Vayrynen sau orice alt candidat, dificultăţile din zona euro vor fi cu siguranţă o prioritate în agenda noului preşedinte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor