Financial Times: David Cameron riscă izolarea în UE din cauza politicii anti-imigraţie

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (Facundo Arrizabalaga)
Epoch Times România
20.01.2014

Premierul britanic David Cameron s-ar putea vedea izolat în interiorul Uniunii Europene dacă va continua să încerce îngrădirea libertăţii de circulaţie în blocul comunitar, scrie luni publicaţia Financial Times, care a intervievat pe acest subiect mai mulţi oficiali din diferite state europene.

Aceştia au precizat că se vor opune demersurilor lui Cameron de a limita dreptul cetăţenilor din noile state ale Uniunii de a circula liber în interiorul graniţelor blocului comunitar. Financial Times estimează că cel mai important adversar al planurilor prim-ministrului britanic este pe cale să devină Germania, al cărei ministru de externe, Frank-Walter Steinmeier, a acuzat guvernul de la Londra că ameninţă interesele ţării sale prin încercarea de a obţine revizuirea politicii de liberă circulaţie. 'Germania a beneficiat substanţial de pe urma acestei politici şi cu siguranţă mai mult decât alţii. În prezent, mulţi tineri din sudul Europei vin la noi la studii, ceea ce este în avantajul nostru, dar şi al statelor de unde provin. Oricine contestă această politică face rău Europei şi Germaniei', a punctat şeful diplomaţiei germane.

Poziţia de acum a Berlinului pare diferită de cea exprimată în luna noiembrie, când a susţinut o revizuire limitată a drepturilor imigranţilor privind accesul la sistemele de asistenţă socială.

În acest context, zeci de parlamentari britanici au adresat premierului Cameron o scrisoare în care solicită să se dea Camerei Comunelor dreptul de a bloca prin veto noi legi comunitare şi de a abroga măsurile existente care ameninţă interesele Marii Britanii, demers pe care însă executivul de la Londra l-a respins, considerându-l irealizabil. Dar, fostul aspirant la şefia conservatorilor britanici, David Davis, l-a somat în acest weekend pe Cameron să fie mai explicit cu privire la politicile care acum se decid la Bruxelles şi pe care vrea să le readucă la Londra.

Însă poziţia exprimată de Steinmeier a avut ecou în toată Europa, mai scrie FT. Într-un interviu acordat acestei publicaţii, ministrul irlandez pentru afaceri europene, Paschal Donohoe, a declarat că 'dreptul la liberă circulaţie este unul din fundamentele Uniunii Europene. El reprezintă o parte integrantă a înţelegerii care ţine statele Uniunii împreună'. Oficialul irlandez mai consideră că multe dintre problemele actuale pot fi rezolvate prin implementarea unor măsuri interne 'prevăzute chiar în Tratatul de la Lisabona'.

La rândul lor, oficialii olandezi estimează că problema imigraţiei poate fi rezolvată prin introducerea unor sancţiuni la nivel european în cazul celor care se abuzează de avantajele libertăţii de mişcare, poziţie împărtăşită şi de responsabilii francezi.

Rezistenţa pe care o întâlneşte Cameron chiar din partea propriilor aliaţi îi ridică serioase dificultăţi în demersul de reformare a libertăţii de circulaţie. Într-un articol publicat anul trecut în FT, el a sugerat că UE trebuie să solicite noilor state membre să ajungă mai întâi la un anumit nivel de venit pe cap de locuitor înainte ca cetăţenilor acesteia să li se acorde libertatea deplină de circulaţie în interiorul UE. Această propunere face parte din demersul său de renegociere a apartenenţei la UE, înaintea referendumului pe care l-a promis pentru anul 2017.

Şeful executivului de la Londra este obligat să facă faţă unor presiuni din partea tuturor partidelor, în condiţiile în care problema imigraţiei a ajuns în fruntea listei de preocupări a britanicilor.

Potrivit sondajelor, la alegerile europarlamentare conservatorii britanici ar putea ajunge abia pe poziţia a treia, în urma laburiştilor şi a partidului anti-european UKIP, în ultimul sondaj publicat duminică acesta din urmă fiind cotat cu 27% din intenţiile de vot. Un sondaj separat arată că 37% dintre votanţii conservatorilor din anul 2010 nu vor mai sprijini partidul lui Cameron la următorul scrutin.

Fără sprijinul aliaţilor europeni, premierul britanic îşi dă seama că are şanse reduse de a reuşi într-o problemă atât de sensibilă. Germania şi Franţa au sprijinit la Bruxelles iniţiativele britanice de prevenire a fraudării sistemelor de asistenţă socială de către imigranţii din noile state membre, dar nicio ţară europeană nu susţine restrângerea libertăţii de circulaţie.

Marile realizări europene nu pot fi sacrificate pe altarul populismului politic, iar atunci când se produc abuzuri, acestea trebuie combătute cu mijloacele deja existente, astfel sintetizează un diplomat european opinia majoritară de la Bruxelles. La rândul ei, diplomaţia britanică admite că libertatea de mişcare este un principiu de bază al UE, dar nu unul de nezdruncinat şi el nu echivalează cu libertatea de a pretinde ajutoare sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor