Filmul "China liberă: curajul de a crede" a fost difuzat în capitala Californiei

O difuzare exclusivă a filmului documentar premiat "Free China: The Courage to Believe (China liberă: curajul de a crede)" în capitala Californiei, pe 23 ianuarie, a demonstrat spectatorilor că credinţa poate fi mai puternică decât represiunile guvernului.
Christian Watjen
06.02.2013

O difuzare exclusivă a filmului documentar premiat "Free China: The Courage to Believe (China liberă: curajul de a crede)" în capitala Californiei, pe 23 ianuarie, a demonstrat spectatorilor că credinţa poate fi mai puternică decât represiunile guvernului.

"Free China" prezintă povestea a doi practicanţi ai disciplinei spirituale Falun Gong şi a modului în care ei au reuşit să se opună persecutării credinţei lor în China.

Jennifer Zeng, un fost membru al Partidului Comunist, a devenit spre surprinderea ei o ţintă a regimului chinez, după ce în 1999 a început persecuţia împotriva Falun Gong. Practica tradiţională chineză a devenit foarte populară în anii 1990, iar liderul de atunci al regimului, Jiang Zemin, a ajuns să se teamă de popularitatea Falun Gong, deoarece numărul persoanelor care practicau era mai mare decât numărul membrilor Partidului Comunist.

Zeng a fost închisă într-unul din renumitele lagăre de muncă forţată din China. Acolo, ea a suferit torturi fizice şi psihice care aveau scopul de a o convinge să renunţe la credinţa ei.

Dr. Charles Lee, un om de afaceri chinezo-american, este celălalt protagonist al filmului. Lee a călătorit în China în 2003, plănuind să ajute la oprirea persecuţiei prin interceptarea transmisiilor TV şi difuzarea unor clipuri video ce demascau propaganda regimului împotriva Falun Gong.

Lee nu a avut şansa să îşi pună planul în practică. El a fost arestat şi închis într-un lagăr de muncă, unde a intrat în greva foamei. După trei ani, el a reuşit să se întoarcă în Statele Unite în urmare unei campanii internaţionale care a cerut eliberarea sa şi cu sprijinul Congresului SUA.

Filmul prezintă modul în care credinţa lui Zeng şi Lee le-a dat puterea să depăşească toate torturile şi necazurile şi să supravieţuiască în condiţii extreme.

Paul Adams, director de asigurări la Capital Public Radio, a declarat după vizionare: "Am fost şocat să aflu ... că ei încearcă să suprime un grup întreg de oameni. Am fost devastat."

"Este un film uimitor."

Spectatorul Roger Canfield, un bun cunoscător al comunismului, a declarat că filmul "ar putea fi chiar forţa puternică ce aduce schimbarea."

"Free China" prezintă şi modul în care societăţile occidentale beneficiază de pe urma exploatării practicanţilor Falun Gong şi a altor grupuri închise în lagărele de prizonieri. Lee şi Zeng au fost forţaţi să lucreze multe ore în fiecare zi fără salariu pentru a confecţiona produse ieftine pentru export. Lee a produs papuci Homer Simpson pentru o companie din New Jersey.

Michael Perlman, creatorul documentarului premiat "Tibet: Dincolo de frică", este regizorul filmului "Free China." Acesta este o co-producţie a Televiziunii NTD şi World2Be Productions.

Producătorul filmului este Kean Wong de la NTD, un post independent de televiziune care transmite cu succes în China programe şi ştiri necenzurate în limba chineză.

Wong s-a întâlnit în Australia cu Jennifer Zeng, după ce ea a fugit din China. Zece ani mai târziu, Zeng i-a spus lui Perlman povestea ei şi acesta a decis să expună într-un film experienţele ei şi ale lui Charles Lee.

O sesiune de întrebări şi răspunsuri, care a avut loc după difuzare, a dat publicului oportunitatea de a discuta direct cu realizatorii filmului.

Wong a subliniat că filmul nu vizează China per total, ci "încearcă să expună guvernul corupt."

Perlman a spus că dincolo de problema drepturilor omului şi a valorilor universale, este în interesul Americii să ajute chinezii să devină liberi. "Pe măsură ce China devine mai agresivă din punct de vedere militar ... în interesul nostru ar fi o Chină deschisă, stabilă şi prosperă, când vine vorba de securitatea noastră naţională", a susţinut el.

"Am fost uimită", a declarat Sandra McDonald, o spectatoare care a vizionat filmul.

McDonald, care predă ştiinţe sociale la Colegiul Sierra, a spus că a fost emoţionată în special când a aflat despre recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă din China.

Filmul arată cum sute de mii de prizonieri de conştiinţă, în principal practicanţi Falun Gong, dar şi creştini şi tibetani, servesc ca o bancă de organe vii în operaţiunea de recoltare de organe controlată de stat.

Zeng, care a fost torturată în mod regulat, nu ştia de ce i se fac radiografii şi alte examene medicale în închisoare. Ulterior ea a aflat că motivul pentru care făceau analizele era pentru a verifica dacă organele sunt compatibile cu anumiţi donatori.

"Asta a fost partea care m-a şocat şi m-a convins că trebuie pezentat documentarul cât mai multor oameni", a declarat McDonald. Ea a spus că intenţionează să organizeze o difuzare în campusul unde lucrează, pentru ca studenţii şi colegii săi sa poate viziona filmul.

"Trebuie să înţelegem sinergia dintre cele două ţări, deoarece China nu ar putea continua suprimarea poporului său, fără a avea parteneri binevoitori în toată lumea. Şi Statele Unite este unul dintre aceşti parteneri. Avem o datorie, şi anume de a pleda pentru oamenii din China", a declarat McDonald.

Filmul va fi lansat în iunie 2013. Realizatorii filmului îl vor oferi gratuit liceelor şi universităţilor, pentru a spori impactul în rândul tinerilor.

"Free China" a câştigat cinci premii internaţionale de film, inclusiv premiul Festivalului de Film American Insight Free Speech în 2012 şi locul întâi la Festivalul Internaţional de Film Independent WorldFest-Houston.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor