Filipine: Traficul de fiinţe umane rămâne adesea nepedepsit

Filipine: Traficul de fiinţe umane pentru scopuri sexuale (JAY DIRECTO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.06.2013

Conform Raportului american Global Trafficking in Persons (Traficul Global de Persoane), complicitatea oficialilor filipinezi cu traficanţii - care ar trebui să fie responsabili de aplicarea legii - rămâne o problemă în Filipine şi corupţia la fiecare nivel permite traficanţilor să prospere. Raportul care arată cu degetul spre una din ţările în curs de dezvoltare din Asia şi care este liderul global al traficului de emigrare, situează pentru al doilea an consecutiv Filipine pe al doilea nivel al listei sale, informează agenţia MISNA.

Al doilea nivel cuprinde ţările ale căror guverne „nu aderă pe deplin la standardele minime ale TVPA (Trafficking Victims Protection Act) - legea americană de protecţie a victimelor traficului de fiinţe umane - dar sunt angajate de a ajunge să acţioneze în conformitate cu aceste standarde".

Un motiv pentru judecata neonorantă a ţării din Asia este constatarea ineficienţei sistemului judiciar care prezintă dificultăţi serioase în a face dreptate. Numărul de cazuri investigate şi judecate sau cei care au fost condamnaţi, rămâne nu numai scăzut, dar este chiar în declin. În 2012, au fost date 24 de sentinţele, faţă de cele 29 din anul precedent.

Raportul, o iniţiativă a Departamentului de Stat al SUA, a fost lansat la câteva zile după scoaterea la iveală a cererii de favoruri sexuale în schimbul unor bilete de călătorie dus-întors sau a altor forme de sprijin, denunţată la Congresul de la Manila, care ar fi implicat unele misiuni diplomatice filipineze în Orientul Mijlociu.

Problema traficului de fiinţe umane - în special pentru scopuri sexuale - având în vedere amploarea migraţiei care implică cel puţin una din zece persoane din cei 90 de milioane de locuitori, nu implică numai teritoriul filipinez, dar, de asemenea, zonele de destinaţie.

Astfel, Malaezia, Singapore, Hong Kong, Coreea de Sud, China, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuweit şi Siria sunt ţările care, potrivit raportului SUA, sunt citate ca gazde al exploatării sexuale.

În cazul în care exploatarea şi traficul de persoane ar fi confirmate - ceea ce se conturează în aceste zile - aceasta ar putea implica consulatele şi ambasadele filipine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor