Filipine şi Vietnam se aliază împotriva agresiunilor chineze


O navă chineză de coastă şi o barcă de aprovizionare filipineză sunt angajate într-o dispută deoarece barca filipineză încearcă să ajungă la un recif revendicat de ambele ţări, la 29 martie 2014.
O navă chineză de coastă şi o barcă de aprovizionare filipineză sunt angajate într-o dispută deoarece barca filipineză încearcă să ajungă la un recif revendicat de ambele ţări, la 29 martie 2014. (Jay DirectoJ / AFP / Getty Images)

Preşedintele filipinez, Benigno Aquino, şi premierul vietnamez, Nguyen Tan Dung, au anunţat, miercuri, că Vietnamul şi Filipine vor coopera pentru a răspunde la agresiunile Chinei din Marea Chinei de Sud, a notat Reuters.

Ambele naţiuni se confruntă cu probleme comune cauzate de agresivitatea Chinei în zonă. "Cooperarea bilaterală ne va permite să ne protejăm mai bine resursele maritime", a declarat Aquino.

China a acaparat aproximativ 90% din Marea Chinei de Sud, provocând o serie de conflicte cu Vietnamul şi Filipine. Taiwanul, Malaezia şi Brunei au pretenţii teritoriale asupra apelor acaparate de China însă au întârziat să adopte măsuri.

În apele vietnameze, Beijingul a ordonat instalarea unei platforme petroliere şi a mobilizat o flotă de 86 de nave pentru a o proteja, agresând paza de coastă vietnameză.

”Instalarea platformei petroliere încalcă legea internaţională şi aduce o mare ameninţare păcii şi stabilităţii regionale”, a declarat Dung.

După o serie lungă de abuzuri împotriva autorităţilor de coastă filipineze, Beijingul a început construcţia unei piste de aterizare în Insulele Spratly (Paracels), deţinute de Filipine.

Agresiunile chineze ”au adus cele două ţări împreună”, a declarat un oficial malaezian.

Cei doi lideri sunt decişi să se opună abuzurilor chineze, cerând comunităţii internaţionale să condamne acţiunile Chinei.

Hanoi şi Manila au cerut ajutorul ţărilor din regiunea sud-estică a Asiei, în special a statelor din alianţa ASEAN.

Chiar dacă nu a oferit nici un răspuns oficial până în prezent, Tokyo se află într-un conflict intens cu Beijingul, provocat de agresiunile din apele nipone.

După o discuţie la nivel de vârf între guvernele celor două ţări, Japonia şi Malaezia au convenit să depună eforturi pentru menţinerea legii şi securităţii în apele învecinate, menţionând nevoia întăririi alianţei regionale ASEAN.

La scurt timp după agresiunea chineză din apele vietnameze, Beijingul a mobilizat o forţă armată semnificativă la graniţa cu Vietnam, formată din tancuri, autovehicule blindate şi artilerie.