Filipine se retrage din Curtea Penală Internaţională

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (MANMAN DEJETO/AFP/Getty Images)

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat că retrage ţara de la Curtea Penală Internaţională (CPI), care a demarat o anchetă privind acuzaţii de potenţiale crime împotriva umanităţii ce implică campania desfăşurată de Duterte împotriva drogurilor.

Cabinetul lui Duterte a publicat miercuri o declaraţie scrisă, susţinând că Manila “îşi retrage ratificarea Statutului de la Roma începând din acest moment”, făcând referire la tratatul din 1989 care a creat CPI. Preşedintele filipinez a precizat că ancheta CPI reprezintă “atacuri nefondate, fără precedent şi revoltătoare” la adresa persoanei sale şi a administraţiei pe care o conduce.

Amnesty International a criticat iniţiativa lui Duterte.

“Aceasta este o acţiune nechibzuită şi regretabilă a preşedintelui Duterte şi reprezintă cel mai recent semnal că persoanele cu putere din Filipine sunt mai interesate de acoperirea posibilei sale responsabilităţi pentru acele crime decât de a asigura justiţia pentru numeroasele victime ale brutalului război împotriva drogurilor din ţară”, a precizat James Gomez, directorul regional al Amnesty pentru Asia de Sud-Est şi Pacific. “Din fericire pentru acele victime, retragerea anunţată de Duterte are loc prea târziu pentru a pune capăt anchetei preliminare a CPI şi a suspenda obligaţiile ţării faţă de această instanţă”.

CPI, cu sediul la Haga, a anunţat luna trecută că a deschis o anchetă preliminară asupra unei plângeri înregistrate anul trecut de un avocat filipinez cu privire la campania preşedintelui împotriva drogurilor, care a provocat aproximativ 4.000 de morţi de când Duterte a preluat conducerea ţării în 2016. Activişti pentru drepturile omului susţin că promisiunea lui Duterte de a ucide mii de traficanţi ilegali de droguri au permis poliţiei să desfăşoare omoruri extrajudiciare ale traficanţilor şi utilizatorilor de droguri.