Trump ia în considerare crearea unei forţe spaţiale separate de forţa aeriană

(Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat că doreşte ca armata ţării să creeze o nouă “forţă spaţială” care va opera separat de armată, marină şi forţa aeriană administrate în prezent de Pentagon.

Trump a declarat, marţi, soldaţilor la baza aeriană Miramar de lângă San Diego că noua forţă va include un “volum imens” de muncă, pe care armata deja o prestează în domeniul apărării spaţiale.

“Noua mea strategie naţională pentru spaţiu recunoaşte faptul că spaţiul este un domeniu de luptă, la fel ca cel terestru, aerian şi maritim”, a afirmat el.

“S-ar putea chiar să avem o Forţă Spaţială... Avem Forţa Aeriană, vom avea Forţa Spaţială, vom avea Armata, Marina... Poate va trebui să facem acel lucru. S-ar putea întâmpla”, a adăugat Trump.

Anul trecut, unii congresmeni au promovat un proiect de lege în Congres care a inclus o clauză privind crearea unei noi ramuri a armatei numită “trupele spaţiale” (Space Corps).

Dar Pentagonul s-a opus, precizând că nu trebuie creat un alt element al birocraţiei.

“Într-un moment în care încercăm să integrăm funcţiile comune de luptă ale departamentului, nu doresc să adaug un serviciu separat care probabil va prezenta o abordare mai îngustă şi chiar parohială a operaţiunilor spaţiale”, a declarat, în iulie 2017, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, într-o scrisoare adresată reprezentantului Michael Turner.

Ar fi “prematur să adăugăm departamentului un element de organizare şi administrativ suplimentar într-un moment în care încerc să reduc cheltuielile”, a mai susţinut Mattis.

Ideea a fost scoasă din bugetul de cheltuieli al Pentagonului la sfârşitul anului trecut, dar încă dispune de un oarecare suport în Congres, unde susţinătorii au declarat că SUA înfruntă vulnerabilităţi strategice semnificative în faţa eforturilor depuse de ruşi şi chinezi în sectorul războiului spaţial.