Filat va discuta la Bruxelles problema aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova

Premierul moldovean Vlad Filat
Premierul moldovean Vlad Filat (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Premierul Vlad Filat va aborda miercuri, la Buxelles, problema livrării de către Gazprom a gazelor ruseşti către Republica Moldova, relatează vesti.md, citat de Unimedia.

Premierul R. Moldova se va întâlni cu mai mulţi înalţi oficiali europeni şi va discuta despre punerea în aplicare a Pachetelor Energetice II şi III ale UE, astfel încât Republica Moldova să poată prezenta garanţii pentru investiţiile făcute de partea rusă prin intermediul Moldovagaz.

Vlad Filat a menţionat că Federaţia Rusă a prezentat pentru prima oară o ofertă complexă privind livrarea gazului prin intermediul Gazprom. „Tot accentul se pune pe preţ, dar problema constă din mai multe elemente: datoriile acumulate de Transnistria, contractele de furnizare şi garanţiile pentru investiţii”, a subliniat premierul.

Şeful Executivului a mai precizat că, în contextul garantării investiţilor operate prin intermediul Moldovagaz, Moscova a venit cu propunerea ca Republica Moldova să renunţe la pachetul energetic al Europei. „Deja există propuneri şi noi trebuie să ajungem la un compromis cu Rusia”, a declarat Filat.

Premierul va continua discuţiile cu Dmitri Medvedev la summit-ul şefilor de guvern din CSI, care va avea loc la Ialta, la 28 septembrie. „Vom prezenta o imagine consolidată”, a spus Vlad Filat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe