Festivalul Lanternelor

Festivalul Lanternelor 2011 în Taiwan
Festivalul Lanternelor 2011 în Taiwan (Bilong Song/Epoch Times)

Conform traditiei chineze, sărbătorirea Anului Nou Chinezesc continuă până la Festivalul Lanternelor, care este în a 15-a zi a primei luni lunare (o lună lunară este perioada dintre două luni noi sau pline, aproximativ 29.53059 zile). Festivalul este un alt punct culminant al festivităţilor de Anul Nou.

Festivalul Lanternelor este, de asemenea, numit Festivalul Yuanxiao. Acesta cade pe 6 februarie 2012 în acest an al Dragonului.

Există multe poveşti cu privire la originea festivalului. Una din poveşti datează din timpul lui Qin Shi Huang (259-210 î.Hr.), primul împărat care avea să unească ţara.

Se credea că Dumnezeul Cerului s-a născut pe data de 15 a primei luni. Deoarece Dumnezeul Cerului controla destinul lumii umane şi decidea când să provoace secetă, furtuni, foamete sau ciuma asupra fiinţelor umane, împăratul se ruga în special la această zeitate pentru vreme favorabilă şi stare bună de sănătate, în acea zi.

O altă poveste populară este despre Împăratul Mingdi (AD 28-75) al dinastiei Han de Est, care a trimis un călugăr în India pentru a obţine scripturile budiste.

După ce a călătorit mii de kilometri, savantul s-a întors în cele din urmă cu scripturile, pe data de 15 a primei luni. Împăratul a fost atât de mulţumit încât a ordonat oamenilor să aprindă felinare în acea noapte, deoarece se spunea că puterea lui Buddha poate risipi întunericul.

De atunci, toţi împăraţii au ordonat ceremonii splendide în fiecare an. Aprinderea lanternelor dura timp de trei zile în timpul dinastiei Tang (AD 618-907) şi cinci zile, în timpul dinastiei Song (AD 960-1279).

Ulterior, festivalul a căpătat importanţă, oameni din toate clasele sociale sărbătorindu-l împreună. Multe tipuri de sticlă colorată şi chiar jad au fost folosite pentru a face felinare cu figuri din basmele populare pictate pe ele.

In zilele noastre, aprinderea de felinare în a 15-a zi a primei luni lunare este încă un mare eveniment în întreaga Chină. Este prima noapte a anului în care oamenii pot vedea o lună plină.

În acest moment, multe felinare colorate sunt atârnate afară pentru această ocazie, şi oamenii se bucură de priveliştea impresionantă a luminii stralucitoare în noapte. Membrii de familie se adună, într-o atmosferă plină de bucurie, şi mănâncă Yuanxiao.

Povestea lui Yuanxiao

Majoritatea oamenilor din China încă numesc Festivalul Lanternelor, Festivalul Yuanxiao. Yuanxiao este o mică găluşcă rotundă din făină de orez lipicios, cu umpluturi diferite.

Yuanxiao a fost iniţial numele unei servitoare de la palat, care putea face găluşte delicioase pentru Împăratul Wudi (156-87 BC). Odată intrată în palat, ea a pierdut orice contact cu părinţii ei şi cu surorile, deoarece era interzis ca fetele din palat să vină în contact cu familiile lor.

Intr-o zi, ei i-a fost atât de dor de casă, încât a plâns în grădină. Ministrul Dong, care culegea niste flori de prun pentru împărat, a văzut-o plângând. Auzind povestea ei, Dong a promis să o ajute.

A doua zi, Dong a pus o masă şi un scaun în piaţă şi a pretins a fi o ghicitoare. Toţi cei care au venit să-i ceară sa le ghicească, au ales un răvaş de bambus, cu un avertisment că va "fi ars pe data de 16 a primei luni."

Aceasta a cauzat o mare îngrijorare în rândul poporului.

Neliniştea lor a fost raportată împăratului Wudi, care a devenit îngrijorat, de asemenea. El a chemat toţi miniştrii la Palat imediat şi a cerut sfatul. Toţi miniştrii erau tăcuţi, fiind prea speriaţi pentru a veni cu o soluţie.

Ministrul Dong a sugerat: "zeului focului îi place să mănânce găluşte din aluat dulce. Îi putem cere lui Yuanxiao să facă unele găluşte, să le slujească în cadrul unei ceremonii de rugăciune în noaptea dinainte de data de 16. Toţi cetăţenii ar trebui să iasă din case şi focuri de artificii vor lumina pentru a alunga ghinionul. Cu focuri de artificii peste tot, va arata ca si cum am fi pe foc aici. Împăratul de Jad este foarte plin de compasiune, iar el l-ar putea opri zeul focului". Împăratul Wudi a fost foarte multumit de sugestia lui Dong şi a dat ordine conform sfatului acestuia.

Pe străzi erau mulţimi de oameni în seara zilei de 15. Yuanxiao era pe stradă, împreună cu alte fete de la palat. Fiecare dintre ele ducea fie un castron de găluşte făcute de către Yuanxiao, fie un stâlp lung de bambus, cu un felinar atârnat la un capăt.

Când părinţii fetei şi surorile au văzut felinarele de la palat, cu cele două caractere pentru Yuanxiao, emoţionaţi au strigat-o pe nume, cu voce tare. Astfel şi-a găsit Yuanxiao părinţii şi surorile, iar familia lor s-a reunit. De atunci găluştele Yuanxiao au devenit o parte importantă a Festivalului Lanternelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură