Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene” aduce tradiţii ale bucovinenilor din 6 ţări, la Câmpulung Moldovenesc

Aflat la a 26-a ediţie europeană, acest festival constituie un catalizator al legăturilor dintre oameni, etnii, dar şi dintre statele central şi est europene. Organizat în Polonia, România, Slovacia, Ungaria, Moldova şi Ucraina, din luna mai şi până în octombrie, festivalul motivează tânăra generaţie să continue tradiţia bucovineană.
Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, de la Câmpulung Moldovenesc
Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”, de la Câmpulung Moldovenesc (centrulculturalbucovina.ro)

Festivalul Internaţional de Folclor “Întâlniri Bucovinene” este unic în Europa, ocupând un loc excepţional între festivalurile folclorice internaţionale din Europa şi are drept scop prezentarea bogăţiei culturii populare bucovinene.

Sunt prezentate folclorul şi tradiţiile Bucovinei, prin participarea organizatorică a cinci ţări în care trăiesc foşti locuitori ai Bucovinei şi urmaşii acestora. La spectacolele din municipiul Câmpulung Moldovenesc urcă pe scenă în fiecare an peste 1.000 de artişti populari.

Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, Câmpulung Moldovenesc
Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, Câmpulung Moldovenesc (suceavanews.ro)

La parada care va avea loc pe traseul Stadion, centrul oraşului şi platoul Casei de Cultură vor participa buciumaşii şi grupul vocal „Piatra Şoimului” din Câmpulung Moldovenesc. Aceştia din urmă, în jurul orelor 12.30, vor lansa semnalul deschiderii oficiale a festivalului, urmaţi de formaţia de dansuri „Plaiurile Pojorâtei”, grupul folcloric „Floare de colţ” din Câmpulung Moldovenesc, ansamblul folcloric „Poieniţa” şi formaţia de dansuri „Poieniţa” din Poiana Stampei, grupul vocal „Păstrătorii de tradiţii” din Marginea, grupul folcloric „Kolomeika” din Siret, grupul folcloric „Bistriţa Aurie” din Ciocăneşti, formaţia de dansuri „Izvoraşul” şi formaţia de dansuri de copii din Liteni, grupul vocal „Flori de pe Dorna” din Poiana Stampei, grupul vocal-instrumental din Dolhasca, ansamblul folcloric „Clopoţelul” din Comăneşti, grupul vocal „Flori de merişor” din Poiana Stampei, formaţia de dansuri „Ciobănaşul” a Clubului Copiilor din Rădăuţi, ansamblul folcloric „Flori de Bucovina” din Sadova, ansamblurile „Jodelki” şi „Dunawiek” din Polonia, ansamblurile „Cimbrişor”, „Datina”, „Viişoara” şi Ţărăncuţa” din Republica Moldova, ansamblul „Mikulanka” din Slovenia, grupul vocal „Hutsulochka” şi ansamblurile folclorice „Smerichka”, „Molodychky Zhartivnychky”, „Chernivchanka” din Ucraina şi ansamblul folcloric „Barati Korenek” din Ungaria.

Începuturile acestui festival îşi au originea în anul 1986, când, în orăşelul Jastrowie, care se află nu departe de municipiul Pila, s-a format un grup artistic de amatori „Jastrowiacy”, alcătuit din emigranţi polonezi din Bucovina. Aceştia au organizat un eveniment cultural la Jastrowie în perioada 22-24 iunie 1990, sub denumirea de “Festival de folclor al polonezilor originari din Bucovina”.

Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, Câmpulung Moldovenesc
Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene”, Câmpulung Moldovenesc (newsbucovina.ro)

Atmosfera „Întâlnirilor bucovinenilor” şi susţinerea ei în Polonia, dar şi în alte ţări, mai întâi de toate în Bucovina istorică (România şi Ucraina), au demonstrat că, în pofida timpului şi a schimbărilor ce avuseseră loc în ultimii zeci de ani în Europa de est, tradiţia bucovineană, de toleranţă şi de bună înţelegere, continuă să-şi găsească susţinătorii ei. Prin urmare, organizatorii au ajuns la concluzia că festivalul trebuie să capete un caracter nou. Interesul bucovinenilor polonezi pentru polonezii români, ucraineni şi pentru alţi fraţi ai lor împrăştiaţi în lume a condus la necesitatea producerii unor schimbări în programul festivalului, care căpăta astfel un caracter internaţional. Astfel, s-a hotărât lărgirea participării la festival prin invitarea unor grupuri aparţinând altor etnii bucovinene. Din anul 1992 s-a optat pentru denumirea Festivalul Internaţional de Folclor „Întâlniri Bucovinene”. Schimbarea denumirii festivalului a creat posibilitatea de a reînvia şi de a prezenta, prin folclor, bogăţia principală a Bucovinei: relaţiile de bună vecinătate, la baza cărora, pe primul plan, a fost întotdeauna omul şi nu încurcatele sisteme politice, stima, înţelegerea şi respectul între diferenţele etnice, culturale şi religioase.

Drept rezultat, „Festivalul de folclor al polonezilor originari din Bucovina” s-a transformat într-un festival internaţional, intrând astfel în istoria Bucovinei şi a bucovinenilor împrăştiaţi prin toată lumea, ca sărbătoarea anuală a culturii populare bucovinene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură