Festivalul de la Mijlocul Toamnei si turtele Lunii

Un băiat de 3 ani se delectează cu turte ale Lunii
Un băiat de 3 ani se delectează cu turte ale Lunii (Jason Wang / Epoch Times)

Festivalul de la Mijlocul Toamnei este una dintre cele 4 cele mai importante sarbatori din China si pica in cea de-a cincisprezecea zi a celei de-a opta luni din calendarul chinezesc. In mod traditional, in aceasa zi, membrii familiei chineze si prietenii se strang impreuna pentru a admira stralucitoarea Luna de la mijlocul toamnei, servind turte ale Lunii, fructe si ceai.

Turtele Lunii simbolizeaza reunirea familiei, implinire, armonie si noroc. Turta Lunii a aparut in partea sudica a Chinei in Dinastia Shang (1766 – 1122 i.Hr.). Era un fel de turta subtire. Din timpul Dinastiei Han (206 i.Hr.) semintele de susan, de pepene si nucile au devenit ingrediente obisnuite ale turtelor Lunii.

De-a lungul generatiilor, turtele Lunii au fost facute cu umpluturi dulci din seminte de pepene, nuci, pasta de seminte de lotus, fasole rosie pisata si curmale.

Cu trecerea timpului, turtele Lunii au dezvoltat caracteritici regionale in functie de mancaruri si obiceiuri locale. Turtele Lunii in stil Beijing au o coaja maronie crocanta, in timp ce stilul Suzhou are straturi multe de blat subtire. Stilul Guangzhou are o coaja groasa, moale si o varietate de umpluturi. In Taiwan, pentru umplutura turtelor Lunii sunt folositi si cartofi dulci.

In prezent, exista sute de feluri de turte ale Lunii de vanzare cu o luna inainte de sosirea Festivalului Lunii. In magazine pot fi vazute recent multe tipuri noi de turte ale Lunii, precum turtele Lunii cu invelis de inghetata care nu trebuie coapte, dar trebuie tinute inghetate, turte ale lunii din legume sau fructe, turte ale Lunii umplute cu scoici, peste, fructe de mare etc.

Indiferent ce turte ale Lunii prefera cineva, oamenii le mananca cu ceai, care poate contrabalansa grasimea turtelor Lunii. Ceaiul chinezesc si turtele Lunii reprezinta o combinatie perfecta.