Festivalul de Film de la Cannes: Trofeul Palme d'Or ajunge la Ken Loach

Prestigiosul premiu Palme d'Or a fost câştigat de regizorul britanic Ken Loach pentru filmul “I, Daniel Blake”. Premiul pentru cel mai bun actor a fost câştigat de iranianul Shahab Hosseini, iar pentru cea mai bună actriţă de Jaclyn José din Filipine.
Regizorul britanic Ken Loach, primind premirul Palme d'Or pentru 'I, Daniel Blake'
Regizorul britanic Ken Loach, primind premirul Palme d'Or pentru 'I, Daniel Blake' (ALERY HACHE/AFP/Getty Images)

Câştigătorul trofeului Palme d'Or de la Cannes a fost anunţat la sfârşitul unei mult aşteptate ceremonii de premiere, desfăşurate duminică seară. Contrar tuturor aşteptărilor, juriul a selectat filmul “I, Daniel Blake” al regizorului britanic veteran Ken Loach (79 de ani). Actorul Mel Gibson a înmânat acest premiu.

Ken Loach este recunoscut pentru stilul naturalist, direct şi realist. Britanicul face filme cu subiecte sociale, temele fiind pe gustul celor care selecţionează şi premiază filmele la Cannes.

În filmul "I, Daniel Blake" este vorba despre un dulgher care, după ce trece printr-un accident, cere ajutor social, iar în situaţia deplorabilă în care se află, întâlneşte o femeie cu un copil care fusese la fel de umilită şi obidită în viaţă. Femeia voia să scape dintr-un azil de persoane fără locuinţă. Presa străină a recunoscut în filmul lui Loach influenţa scrierilor lui Franz Kafka.

Shahab Hosseini a câştigat premiul la categoria cel mai bun actor cu rolul din filmul iranian “Forushade” (Vânzătorul), regizat de Ashhar Farhadi.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost obţinut de Jaclyn José pentru rolul din filmul filipinez “Ma’Rosa”, regizat de Brillante Mendoza.

Juriul i-a selectat pe românul Cristian Mungiu pentru filmul Bacalaureat (cronica aici) şi francezul Olivier Assavas la categoria cei mai buni regizori.

Canadianul Xavier Dolan a câştigat Marele Premiu al juriului ecumenic pentru filmul său “ It's Only the End of the World.

Înscris în competiţie şi lăudat de critici în timpul festivalului, coproducţia românească “Toni Erdmann”, a regizorului german Maren Ade, a primit înaintea ceremoniei Premiul Criticii Internaţionale – Fipresci – pentru cel mai bun film.

De asemenea, lungmetrajul "Câini", regizat de Bogdan Mirică, a obţinut sâmbătă premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film, în secţiunea Un Certain Regard.

În Competiţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes (11 - 22 mai) s-au regăsit lungmetraje regizate de cineaşti celebri, dar şi de "obişnuiţi ai festivalului de la Cannes", între care se numără şi Pedro Almodovar, Xavier Dolan, Cristi Puiu.

Palme d’Or

Festivalul Internaţional de Film de la Cannes este considerat a fi cea mai importantă competiţie pentru filme din Europa. Începând cu 1994, un juriu internaţional a selectat cele mai bune şi mai inovatoare producţii de filme. Principalul premiu, Palme d’Or, a fost acordat din 1955 şi este unul dintre cele mai râvnite premii din industria filmului.

Juriul Festivalului de Film de la Cannes a fost prezidat în 2016 de regizorul, scenaristul şi producătorul australian George Miller. Cel mai recent film al lui George Miller, "Mad Max: Drumul furiei/ Mad Max: Fury Road", a fost prezentat la ediţia din 2015 a Festivalului de la Cannes, în afara competiţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură