Festivalul de Film Cannes 2012: „Amour” şi alte emoţii

Premiul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2012, ediţia a 65-a, a fost obţinut de pelicula austriacului Michael Haneke, „Amour”.
Premiul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2012, ediţia a 65-a, a fost obţinut de pelicula austriacului Michael Haneke, „Amour”. (Pascal Le Segretain / Getty Images)
Epoch Times România
28.05.2012

O bună parte dintre filmele ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Cannes au fost dedicate într-un fel sau altul iubirii. „Amour” - astfel se numeşte filmul câştigător al Palme d'Or. Potrivit cotidianului rus Gazeta, tot despre iubire este şi filmul regizorului român Cristian Mungiu, 'După dealuri', câştigător al premiului pentru cel mai bun scenariu.

Premiul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes 2012, ediţia a 65-a, a fost obţinut de pelicula austriacului Michael Haneke, 'Amour'. Astfel, regizorul a devenit membru al clubului elitist al regizorilor de două ori laureaţi ai Palme d'Or. Potrivit cotidianului rus Gazeta, pe această listă figurează 'grei' - Coppola, fraţii Dardenne, Imamura, dar şi două 'confuzii' - Kusturica şi Bille August. În opinia ziarului rus, Haneke face parte din prima categorie.

Actualul premiu al lui Haneke nu este unul onorific, ci actual, conştientizat şi oportun. La Cannes-2012 o bună parte dintre filme au fost dedicate într-un fel sau altul iubirii, însă nimeni nu s-a pronunţat pe marginea acestui subiect ancestral într-un mod atât de coerent, de precis şi de profund ca Heneke. Regizorul s-a dezvăluit pentru prima dată mai mult umanist, decât moralist şi a demonstrat o înţelepciune rară atunci când a decis să atace un subiect atât de uzitat.

'Amour' a fost declarat cel mai bun film al competiţiei, lucru atestat oficial. Pretenţii faţă de juriul prezidat în acest an de regizorul italian Nani Moretti au fost exprimate de mulţi. Aceasta este ceva firesc: e greu să găseşti acel film unic în care să se încadreze şi estetul radical Carlos Reygadas, şi concesivul în faţa gusturilor publicului Matteo Garrone, şi ascetismul noului val românesc al lui Cristian Mungiu, şi sănătosul film social al lui Thomas Vinterberg şi al lui Ken Louch. Potrivit Gazeta, verdictul juriului a fost într-adevăr rodul unei munci colective, şi nu o încercare de relatare consecventă a stării în care se află lumea şi cinematografia.

Juriul a ocolit în mod înţelept filmul în sine al lui Vinterberg, 'The Hunt', însă a acordat totuşi premiul pentru cea mai bună interpretare masculină preferatului incontestabil al publicului Mads Mikkelsen, care a jucat foarte bine şi care are nevoie de acest premiu mai mult decât vreun Brad Pitt.

Pe de altă parte, Mads Mikkelsen este un star european, iar festivalul trebuie să-i sprijine pe începători. După cum subliniază cotidianul rus, echilibrul a fost restabilit prin acordarea premiului pentru cea mai bună interpretare feminină celor două actriţe debutante din filmul lui Cristian Mungiu, Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

Este greu de obiectat ceva şi împotriva premierii lui Mungiu însuşi, pentru cel mai bun scenariu: autorul român a mers pe o lamă de cuţit atunci când a adus într-un singur film atei şi fanatici, îndrăgostiţi şi indiferenţi. Da, şi filmul lui Mungiu este despre dragoste, subliniază Gazeta.

Probabil, filmului analitic şi virtuos al regizorului rus Serghei Lozniţa, 'În ceaţă', i-a lipsit, în opinia juriului, tocmai acea emoţie şi căldură care s-au făcut simţite în fiecare dintre filmele premiate. Cu toate acestea, acest lucru nu i-a împiedicat pe critici să ofere filmului rus Premiul FIPRESCI, iar pentru orice regizor de film de autor recunoaşterea criticilor este mai importantă decât alte trofee, notează Gazeta.

Potrivit cotidianului rus, o surpriză a festivalului a fost filmul american 'Mud' al lui Jeff Nichols, chiar dacă filmul nu se regăseşte pe lista premianţilor. În opinia Gazeta, 'Mud' este 'unul dintre cele mai emoţionante şi mai interesante filme despre prima iubire realizat în ultimii o sută de ani'. În acest film, iubirea nu este un element al intrigii, ci o substanţă care pluteşte în aer, o idee grandioasă, gata să se întrupeze în primul întâlnit Sau în prima întâlnită, oricât de imperfecţi ar fi aceştia, notează cotidianul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor