Fenomenul ciudat care desparte marea


Fenomenul ciudat care desparte marea
Fenomenul ciudat care desparte marea (Google.com)

V-aţi întrebat vreodată de ce multe ape glaciare nu se amestecă cu oceanul?

Există o mulţime de fenomene naturale care, de-a lungul miilor de ani, au provocat teamă şi surpriză pentru specia umană: fulgere, eclipse, meteoriţi, aurore boreale, cutremure şi multe altele. Dar un fenomen curios şi mai puţin cunoscut este acesta pe care îl vedem în fotografia de mai sus, unde se observă două ape oceanice de culori diferite care nu se amestecă.

Care este explicaţia acestui ciudat fenomen?

Conform specialiştilor, principalul motiv ar fi diferenţa de densitate între ape (ceva de genul uleiul şi apa) determinată de diferenţele de temperatură şi salinitate. Apa pură are o densitate de 1.000 kg/m³, în timp ce a apei oceanice, pe suprafaţa sa, este de 1.027 kg/m³, în funcţie de modificările de temperatură şi salinitate. Vă reamintim că apa oceanului devine mai puţin densă pe măsură ce creşte temperatura şi scade salinitatea.

Salinitatea este o proprietate importantă a apei, folosită pentru a cunoaşte cantitatea relativă de ioni şi a stabili clasificarea acesteia. În termeni de unităţi s-ar putea spune că este cantitatea totală de substanţe solide conţinute într-un kilogram de apă.

Apele naturale, de asemenea, conţin ioni care provin în principal din procesele de mineralizare, uzura pietrelor şi emanaţiile din mantaua Pământului (activitatea vulcanică), dar poate avea mult mai multe surse.

Apa de mare este compusă, în medie, din 96,52% apă şi 3,49% în principal săruri. Ionii cei mai frecvenţi sunt: Cl-, SO4 -, Ca , Mg , Na , K iar proporţiile în care pot fi găsiţi pot varia în funcţie de latitudine sau de adâncime.

De asemenea, densitatea apei variază în funcţie de temperatură, astfel, cu cât se coboară mai mult în adâncimea oceanului, cu atât temperatura apei scade şi, prin urmare densitatea creşte, un fenomen care, la rândul său afectează salinitatea. Acest fenomen are loc deoarece modificările de temperatură care apar în apa sărată sunt mult mai pronunţate decât cele care apar în apa dulce, ca urmare a procesului de stratificare termică.