"Faza 1 s-a încheiat" - Orban anunţă următorul pas după demiterea "Guvernului care şi-a bătut joc de România"

Ludovic Orban, presedintele PNL, declaratii dupa motiunea de cenzura
Ludovic Orban, presedintele PNL, declaratii dupa motiunea de cenzura (Epoch Times Romania)

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat joi, după trecerea moţiunii de cenzură în Parlament, că a convocat pentru vineri, la ora 9:00, Biroul Politic Naţional în vederea stabilirii strategiei şi echipei care va reprezenta partidul la consultările ce vor avea loc la Cotroceni pentru formarea unui nou Guvern. În acelaşi timp, şeful liberalilor i-a mulţumit şefului statului Klaus Iohannis pentru „implicarea decisivă în succesul acestei moţiuni”, precum şi tuturor celor care s-au implicat în acest demers.

„A încetat! Astăzi, Parlamentul României a demis Guvernul PSD, care şi-a bătut joc de România, aşa cum nu şi-a bătut joc de România nimeni în ultimii 30 de ani. Mulţumesc preşedintelui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moţiuni. Le mulţumesc colegilor mei din PNL, care au fost prezenţi toţi şi au votat la vedere în favoarea acestei moţiuni. Le mulţumesc tuturor partenerilor politici, care au fost alături de noi în acest demers şi care au stat până la sfârşit, rezistând la cele mai ticăloase şi mizerabile oferte, care au fost făcute vreodată în ultimii 30 de ani unor parlamentari de către o putere disperată, o putere care nu a făcut altceva decât să servească infractorii în România. Nu ne bucurăm astăzi, guvernarea României este un lucru mult prea grav pentru ca nouă, astăzi, chiar dacă am reuşit în acest demers salutar pentru naţiunea română, să ne creeze starea de bucurie şi de satisfacţie”, a declarat Orban.

Şeful PNL a afirmat, în continuare, că ia sfârşit „o perioadă de distrugere, o perioadă de ură şi de divizare”.

„Începe o perioadă de construcţie, începe o perioadă de modernizare, începe o perioadă în care Guvernul va fi readus în serviciul cetăţeanului, o perioadă în care fiecare cetăţean român poate să aspire cu legitimitate la îndeplinirea tuturor drepturilor şi libertăţilor sale şi la şansa de a reuşi în viaţă”, a anunţat Orban.

Totodată, preşedintele PNL a informat presa că vineri, la ora 09:00, a convocat Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal pentru a stabili „strategia pe care o vom avea în perioada următoare pentru a stabili echipa care va reprezenta partidul în cadrul consultărilor de la Cotroceni şi, de asemenea, mandatul cu care ne vom duce la preşedintele României”.

Ludovic Orban a transmis că “există o speranţă, chiar dacă românii, în proporţie de 80%, şi-au dorit căderea acestui Guvern şi au stat cu sufletul la gură să aştepte acest deznodământ”.

Liberalul i-a felicitat pe toţi parlamentarii, indiferent de culoarea politică, care au contribuit la “rezultatul remarcabil” şi pentru faptul că, „în sfârşit, am oprit PSD să facă rău României”.

Întrebat de presă de ce nu se arată foarte entuziast, preşedintele liberalilor a răspuns că „România are nevoie de seriozitate, de competenţă, de cinste, de onestitate, de corectitudine, de proiecte şi programe raţionale care să servească interesul cetăţeanului”.

Referitor la faptul că niciun alt partid parlamentar nu şi-ar fi manifestat dorinţa de a face echipă cu PNL pentru intrarea la guvernare, Orban a declarat într-o notă rezervată că “faza 1, primul pas s-a încheiat” şi că este convins că fiecare formaţiune politică „va decide în forurile statutare care va fi poziţia şi mandatul în cadrul consultărilor de la Cotroceni, care vor fi organizate de preşedintele României”.

„Declaraţiile privitoare la ceea ce vom face, privitoare la mandatul cu care ne vom duce la Cotroceni, le vom da numai după dezbaterea din cadrul forurilor statutare ale Partidului Naţional Liberal şi le vom prezenta public la finalul Biroului Politic Naţional de mâine [vineri – n.r.]”, a precizat Orban.

Legat de chestiunea stringentă a desemnării unui comisar european din partea României, preşedintele PNL a apreciat că aceasta va fi responsabilitatea noului Guvern.

“Orice declaraţie legată de ceea ce se va întâmpla de acum înainte o vom face după reuniunea Biroului Politic Naţional. Se ştie foarte bine că în cazul în care vom fi chemaţi să formăm Guvernul, propunerea Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de premier este persoana preşedintelui Partidului Naţional Liberal, adică în persoana mea, Ludovic Orban. Partidul Naţional Liberal, imediat după Congres, a lucrat permanent la programul de guvernare, la atragerea de competenţe, de oameni specialişti, de expertize. La ora actuală, în Partidul Naţional Liberal, pe fiecare domeniu de activitate, avem trei, patru, cinci, dacă nu şi mai mulţi posibili candidaţi pentru funcţiile de miniştri”, a punctat Orban.

În contextul în care PNL anunţase că va merge pe un Cabinet cu 15 ministere, presa l-a întrebat pe preşedintele PNL dacă această cifră este una flexibilă în negocierile pe care le va purta cu celelalte partide.

„Suntem înaintea unor consultări la Palatul Cotroceni şi înaintea unor negocieri, care vor fi derulate cu formaţiunile politice care au participat la realizarea acestui succes imens pentru România. Ca atare, eu vă spun propunerea noastră este foarte clară şi noi vom încerca să convingem orice posibil partener, în cazul în care vom fi chemaţi să formăm Guvernul, că formula Guvernului să fie o formulă suplă, eficientă, cu un număr de miniştri cât mai mic posibil, 15, maxim 16 ministere”, a replicat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne