Faraon necunoscut, de acum 3.600 de ani, descoperit în Egipt

Marile Piramide de la Giza, Menkaure (st), Khafre (centru) si Khufu. Arheologii au descoperit mormantul unui inalt preot din perioada Vechiului Regat a carui sarcina era sa se mentina cultul mortuar al faraonului Khafra.
Marile Piramide de la Giza, Menkaure (st), Khafre (centru) si Khufu. Arheologii au descoperit mormantul unui inalt preot din perioada Vechiului Regat a carui sarcina era sa se mentina cultul mortuar al faraonului Khafra. (Sean Gallup / Getty Images)

Rămăşiţele unui faraon necunoscut până acum, ce a domnit cu mai bine de 3.600 de ani în urmă, au fost scoase la suprafaţă din nisipurile deşertului la Abydos, circa 480 km la sud de oraşul Cairo, conform ministrului antichităţilor egiptene.

Scheletul lui Woseribre Senebkay, care pare să fi fost unul dintre primii regi ai unei Dinastii Abydos uitate (1650–1600 î.C.), a fost descoperit de o expediţie a Universităţii din Pennsylvania care a lucrat alături de Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt. Acesta a fost găsit în interiorul unui mausoleu cu patru camere, printre rămăşiţele fragmentate ale sarcofagului său, ale măştii funerare şi cufărului canopic. Aceste cufere erau folosite de egipteni pentru a adăposti organele interne extrase individului în procesul mumificării.

Mausoleul lui Senebkay datează aproximativ din anul 1650 î.C., din cea de-A Doua Perioadă Intermediară a Egiptului, atunci când puterea centrală s-a prăbuşit dând naştere mai multor regate mici. Acesta a fost găsit în apropierea unei camere regale mai mari al cărei sarcofag a fost recent identificat ca aparţinând regelui Sobekhotep (probabil Sobekhotep I, cca. 1780 î.C.) din cea de-a XIII-a Dinastie.

Conform arheologilor, regii Dinastiei Abydos şi-au aşezat camerele funerare în apropierea mormintelor faraonilor din precedentul Regat Mijlociu, inclusiv cel al lui Senwosret III din Dinastia a XII-a (aproximativ 1880-1840 î.C) şi al lui Sobekhotep I.

De fapt, există dovezi cu privire la circa 16 mausolee regale aparţinând acestei dinastii, prima ipoteză despre existenţa acestei dinastii fiind emisă în anul 1997 de egiptologul Kim Ryholt.

„Este entuziasmant când nu descoperi doar mausoleul unui faraon necunoscut până în prezent, ci necropola unei întregi dinastii uitate”, afirmă Josef Wegner, curator asociat al secţiei egiptene de la Museul Penn şi coordonatorul echipei Universităţii din Pennsylvania.

Devalizat rău de către jefuitorii de morminte din antichitate, mausoleul lui Senebkay este modest ca dimensiune. Prezintă o cameră funerară construită din piatră de calcar şi împodobită cu imagini pictate ale zeiţelor Nut, Nephthys, Selket şi Isis ce flanchează altarul canopic al lui Senebkay.

Alte texte din interiorul mormântului îl identifică pe faraon drept „regele Egiptului de Sus şi de Jos, Woseribre, fiul lui Ra, Senebkay”.

alte articole din secțiunea Știință