Fără precedent: Scandal între CSM şi Inspecţia Judiciară pe tema raportului privind DNA

Consiliul Superior al Magistraturii a fost somat de Inspecţia Judiciară să reintroducă în raportul privind DNA unele dintre remarcile negative făcute de unii dintre inspectori.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

Inspecţia Judiciară solicită Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie în subordinea căreia se află, să reintroducă în raportul privind eficienţa managementului DNA constatările critice făcute de unii dintre inspectori care au fost scoase din documentul final, ameninţând că, în caz contrar, se va adresa instanţei.

Potrivit Digi24, este vorba despre controlul cerut de ministrul Justiţiei şi derulat timp de mai multe săptămâni de Inspecţia Judiciară, prin intermediul a şase inspectori.

În toamnă, secţia pentru procurori a CSM i-a audiat pe inspectori şi conducerea DNA. Concluzia CSM a venit la finalul lunii octombrie 2017. Atunci, consiliul a anunţat că şi-a însuşit acel raport, cu excepţia unor observaţii care au fost excluse, o parte dintre ele negative.

De exemplu, CSM, prin secţia pentru procurori, a decis să excludă observaţia conform căreia tonul folosit de şefa DNA în discuţiile purtate la un moment dat cu inspectorii ar fi fost nepotrivit. CSM a considerat că este o observaţie personală a unora dintre inspectori şi că aceasta nu îşi are locul într-un raport privind eficienţa managerială.

După ce procurorii din CSM şi-au motivat decizia, inspectorii au decis să înceapă procedura prealabilă unui eventual proces pentru a obliga consiliul să reintroducă observaţiile respective în raport. Acea procedură a primit însă un răspuns negativ din partea CSM – a fost respinsă ca inadmisibilă, deoarece membrii consiliului au considerat că IJ nu mai este parte interesată în acel raport, după ce l-a predat consiliului.

Anunţul vine chiar în ziua în care ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va ieşi în faţa jurnaliştilor şi va prezenta un „Raport privind activitatea managerială la DNA”, după cum a anunţat luni pe contul său de Facebook. Rămâne de văzut dacă Tudorel Toader doar va citi o evaluare sau va anunţa şi o decizie referitoare la procurorul şef al DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne