Exproprierile Primăriei Capitalei aduc bucureştenilor milioane de euro

Proprietarii caselor şi terenurilor de pe traseul lucrării Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu vor primi de la Primăria Capitalei, în urma exproprierilor mai mult de 7 milioane de euro. Astfel, unii dintre proprietari vor deveni milionari peste noapte, sumele individuale fluctuând între 719 euro şi 1.8 milioane euro, informează B365.ro.
Lucrări la carosabil (Epoch Times România)
Ana Petrescu
28.08.2012

Proprietarii caselor şi terenurilor de pe traseul lucrării Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu vor primi de la Primăria Capitalei, în urma exproprierilor mai mult de 7 milioane de euro. Astfel, unii dintre proprietari vor deveni milionari peste noapte, sumele individuale fluctuând între 719 euro şi 1.8 milioane euro, informează B365.ro.

Traseul mai sus menţionat face legătura între cartiere Vitan şi Dristor, iar lucrările au început în luna martie a anului 2010, trebuind să fie finalizate în toamna anului curent. Din cauza neaprobării exproprierilor, în valoare totală de 30.9 milioane lei, echivalentul a 7 milioane de euro, de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) lucrările au fost sistate.

În şedinţa din data de 30 august va fi supus votului CGMB acest proiect de hotărâre, de această dată, cu un consiliu majoritar USL şi favorabil edilului Capitalei, fiind şanse mai mari ca exproprierile să fie aprobate.

Potrivit acestui proiect, Primăria Generală a Municipiului Bucureşti va expropria 29.327 mp de terenuri şi construcţii cu o suprafaţă de 1082,30 mp, astfel un număr total de 56 de proprietari vor primi 7 milioane de euro.

Suma cea mai mare, de 1.8 milioane euro va reveni S.C. AC Investiţii S.R.L., societatea comercială cedând Primăriei Capitalei terenuri în suprafaţă totală de 5.316 mp pentru terminarea Străpungerii Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu. Şi S.C. Hofigal S.A. va primi mai bine de un milion de euro, Primăria expropriind în acest caz terenuri care au o suprafaţă totală de 2.310 mp şi trei corpuri de clădire de 923 mp. Pe de altă parte, Primăria va da 1.5 milioane euro societăţii S.C. Hofigal S.R.L.

În ceea ce priveşte persoanele fizice, cea mai mare despăgubire este de 554 de mii de euro,bani primiţi de Anăstăsescu Nicolae şi Ovidiu, în schimbul unui teren de 7.496 mp.

În primă fază, Primăria vroia să ofere pentru 110.000 mp, pe care se află case şi terenuri a 726 de proprietari, o sumă totală de 48 milioane euro, dar municipalitatea a considerat că această valoare este prea mare.

În cadrul proiectului este inclusă şi construirea unui pasaj suprateran peste râul Dâmboviţa, la intersecţia bulevardului Nicolae Grigorescu cu Splai Dudescu, care va avea câte două benzi pe sens şi un scuar median de 12 metri. Două poduri cu trei benzi pe sens vor fi construite în lateralele pasajului.

Lucrarea va fi finalizată în termen de doi ani

Atâta vreme cât exproprierile nu vor fi aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, proiectul construirii traseului Străpungerii Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu va rămâne blocat.

"Lucrările vor demara imediat ce CGMB va aproba fonduri pentru acest proiect. Durata nu poate fi calculată decât în momentul în care vor demara lucrările. Costul total va fi stabilit după definitivarea culoarului de expropriere", au explicat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Termenul de finalizare al acestei lucrări este de 30 de luni, construcţia nefiind finalizată mai devreme de doi ani. În prezent lucrările sunt făcute în proporţie de 20%, mai fiind necesare 24 de luni pentru finalizare. Astfel, bucureştenii vor putea folosi acest traseu de abia din luna august a anului 2014.

18 milioane euro pe kilometru

Încă din februarie 2006 au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu, cu o lungime de 2.458 km. Prin urmare, conform hotărârii consilierilor municipali, lucrarea ar fi costat 118 milioane lei, echivalentul a 27 milioane euro. După numai câteva luni de zile, costul a fost majorat cu 60%. Potrivit Hotărârii 268 din noiembrie 2006, valoarea totală a lucrării ajunge la 193 milioane lei, ceea ce înseamnă 44 milioane euro.

Contractul pentru execuţia lucrării (construcţie şi montaj) a fost atribuit pentru 93 milioane lei, adică 22 milioane euro. La această sumă se adaugă şi costurile pentru proiectare, consultanţă, asistenţă tehnică şi expropriere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor