Exporturile chineze au scăzut în luna iulie dincolo de aşteptările analiştilor

China continuă să aibă probleme semnificative cu economia
Dolari americani şi yuani chinezi.
Dolari americani şi yuani chinezi. (Captură Foto)

Exporturile Chinei au scăzut în luna iulie cu 4,4%, exprimate în dolari, faţă de începutul anului, sugerând faptul că cererea globală rămâne slabă. Analiştii intervievaţi de Reuters prognozaseră o scădere de 3%.

Date ale Administraţiei Generale chineze a Vămilor au arătat că importurile year-on-year au scăzut cu 12,5%, depăşind aşteptările pentru o scădere de 7%.

Conform datelor oficiale, surplusul comercial a fost de 52,3 miliarde de dolari în luna iulie. În yuani, transporturile maritime de mărfuri în străinătate au crescut cu 2,9% în timp ce importurile au scăzut cu 5,7%.

Analiştii s-au aşteptat în mare parte ca cea de-a doua economie a lumii să rateze obiectivele sale pentru exporturi în 2016, în ciuda faptului că Beijingul a devalorizat yuanul în 2015 pentru a-i ajuta pe exportatori.

Un yuan mai slab face ca exporturile chineze să fie mai ieftine şi mai competitive pe pieţele străine, iar efectele devalorizării monedei naţionale sunt mai puţin severe în China din cauza controlului social exercitat de regimul comunist.

Conform datelor oficiale, economia Chinei a crescut în perioada aprilie-iunie cu 6,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care programul masiv de "stimulare" prin împrumuturi, desfăşurat de guvernul comunist a ajutat la creşterea cererii interne.

Beijingul a stabilit o ţintă a creşterii economice în 2016 de 6,5% până la 7%.

Datele economice recente au sugerat că economia chineză s-ar putea stabiliza, iar producţia industrială şi vânzările cu amănuntul au depăşit aşteptările analiştilor în luna iunie.

Un studiu privat al sectorului de producţie a arătat că activitatea fabricilor a crescut în luna iulie pentru prima dată din februarie 2015.

Indicele PMI (purchasing managers index), realizat de Caixin şi Markit, a crescut în luna iunie de la 48,6 la 50,6. Un scor ce depăşeşte pragul de 50 indică o expansiune în sector.

Regimul chinez a pus în funcţiune în primul trimestru un program de stimulare pentru a impulsiona economia naţională, prin împrumuturi de miliarde de dolari acordate companiilor.

Cea de-a doua economie a lumii a crescut cu 6,9% în 2015 – cea mai slabă expansiune a sa în 25 de ani – rămânând în urma obiectivelor Beijingului de 7%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie