Experţi malaezieni în transplant: Transplantul ilegal de organe din străinătate este riscant şi lipsit de etică

Avocatul canadian pentru drepturile omului, David Matas, s-a alăturat experţilor în transplant din Malaezia pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la pericolele prezentate de practicile lipsite de etică în transplanturile ilegale de organe.
David Matas în timpul conferinţei intitulate “Realităţile şi riscurile traficului de organe” ţinută în Malaezia (Xu ChangLe)
James Chow
16.07.2012

Avocatul canadian pentru drepturile omului, David Matas, s-a alăturat experţilor în transplant din Malaezia pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la pericolele prezentate de practicile lipsite de etică în transplanturile ilegale de organe.

Pe 10 iulie a.c., domnul Matas a fost invitat de către Departamentul de transplant (Secţia de dezvoltare medicală) din cadrul Ministerului Sănătăţii şi de Societatea malaeziană de transplant, să vorbească despre recoltarea forţată de organe în China, la Academia de medicină din Kuala Lumpur.

Aproximativ o sută de oameni au participat la această conferinţă, în cadrul căreia domnul Matas a vorbit despre cercetările sale privind abuzurile săvârşite prin recoltarea de organe de la oameni vii şi sănătoşi, în China. Coautor al raportului "Recoltarea sângeroasă: Uciderea practicanţilor Falun Gong pentru organele lor", domnul Matas a spus că există numeroase dovezi care susţin concluzia că practicanţi Falun Gong sănătoşi, care au fost deţinuţi în lagărele de muncă din China, sunt sacrificaţi pentru organe.

"David Kilgour [fost deputat canadian] şi cu mine suntem autorii acestui raport, bazat pe dovezile pe care le-am putut colecta", a spus domnul Matas. "Există diferite modalităţi de a opri recoltarea de organe. Una este oprirea persecuţiei împotriva Falun Gong, o alta presupune golirea lagărelor de muncă. A treia cale este de a opri uciderea prizonierilor pentru organele lor; opriţi uciderea tuturor prizonierilor [şi] veţi opri uciderea practicanţilor Falun Gong".

Domnul Matas a precizat că studiul său se concentrează pe problema recoltării de organe în China, nu şi în alte ţări.

"Există diferite modalităţi de a opri recoltarea de organe. Una este oprirea persecuţiei împotriva Falun Gong, o alta presupune golirea lagărelor de muncă. A treia cale este de a opri uciderea prizonierilor pentru organele lor; opriţi uciderea tuturor prizonierilor [şi] veţi opri uciderea practicanţilor Falun Gong".

"China săvârşeşte o formă de abuz în ceea ce priveşte transplantul de organe, pe care n-o vezi nicăieri, şi anume abuzul în domeniul transplantului de organe, aprobat de stat. Spitalele de stat folosesc deţinuţi. În alte ţări, abuzul de transplant de organe îl întâlnim pe piaţa neagră", a explicat domnul Matas.

După ce recoltarea de organe din China a fost expusă, guvernele lumii au luat atitudine. Domnul Matas a afirmat că în prezent au loc o mulţime de schimbări, chiar şi în interiorul Chinei.

"În Australia, guvernul nu permite ca chirurgii chinezi să participe la specializări în transplantul de organe. În Taiwan, guvernul a interzis brokerajul de transplanturi. În Israel, au anulat sistemul de asigurări prin intermediul căruia se plătea pacienţilor costul transplanturilor efectuate în China, şi ne-au spus că acest lucru este din cauza raportului nostru", a spus el.

În timpul discursului său, domnul Matas a făcut 14 recomandări oficialilor din Malaezia şi industriei medicale, pentru a descuraja abuzurile ce au loc în prezent în China. Printre acestea se numără: nu trimiteţi pacienţi în China pentru transplanturi; nu publicaţi cercetări privind transplantul din China; nu instruiţi chirurgi chinezi în tehnici chirurgicale de transplant; nu autorizaţi asigurări pentru pacienţii care merg în China şi/sau care se întorc din China; nu le permiteţi profesioniştilor în transplant din China să se alăture asociaţiilor medicale profesionale, cu excepţia cazului în care sunt de acord să nu participe la transplanturi de organe care provin de la persoane deţinute în China.

Domnul Matas, împreună cu domnul Kilgour, au fost nominalizaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2010 pentru eforturile depuse în investigarea crimelor împotriva practicanţilor Falun Gong din China privind recoltarea de organe.

Pe lângă alte două rapoarte de investigaţie anterioare, din 2006 şi 2007, domnul Kilgour şi domnul Matas au scris împreună "Recoltarea sângeroasă: Uciderea practicanţilor Falun Gong pentru organele lor", o carte din 2009 care prezintă dovezi detaliate din care rezultă că zeci de mii de practicanţi Falun Gong au fost ucişi de către regimul chinez, în procesul de extragere a organelor lor pentru transplant.

Falun Gong, cunoscut de asemenea şi sub numele de Falun Dafa, este o practică tradiţională chineză, care include învăţături spirituale, bazate pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă, şi care implică, de asemenea efectuarea de exerciţii uşoare şi de meditaţie. Regimul chinez a început persecutarea grupului în 1999, la decizia fostului lider al Partidului, Jiang Zemin, care se temea de creşterea rapidă în popularitate a practicii.

"Există diferite modalităţi de a opri recoltarea de organe. Una este oprirea persecuţiei împotriva Falun Gong, o alta este de a goli lagărele de muncă. A treia cale este de a opri uciderea prizonierilor pentru organele lor; opriţi uciderea tuturor prizonierilor [şi] veţi opri uciderea practicanţilor Falun Gong".

Pericole pentru beneficiarii transplanturilor

Vorbind cu mass-media după conferinţă, dr. Ahmad Ghazali, gazda seminarului şi şeful Departamentului de Nefrologie de la Spitalul Kuala Lumpur, a explicat că transplanturile ilegale şi lipsite de etică prezintă riscuri mari pentru beneficiari. Orice formă de transplant de organe este o intervenţie chirurgicală majoră, iar pacientul va trebui să ia medicamente toată viaţa. Nu toţi pacienţii, a adăugat el, sunt potriviţi pentru un transplant de organe.

Dr. Ghazali a spus că pacienţii care doresc să facă un transplant ilegal de organe în străinătate se confrunta cu o serie de pericole.

"În primul rând, nu ştim cine sunt donatorii... ar putea fi prizonieri condamnaţi", a spus el adăugând că, în astfel de situaţii ar fi dificil să obţii rezultatul testelor efectuate, pentru a avea certitudinea că acel transplant este unul sigur şi nu ar putea conduce la contractarea vreunei infecţii.

Celălalt risc, a spus el, este determinat de implicaţiile efectuării unui transplant: "Un transplant este o intervenţie chirurgicală majoră, pacienţii trebuie să ia toată viaţa un medicament puternic, care poate slăbi sistemul imunitar, şi poate creşte riscul de infecţie".

"Există exemple de pacienţi care au mers în străinătate şi nu au mai revenit, au murit acolo. Avem, de asemenea, pacienţi care s-au întors şi au făcut complicaţii, boli coronariene, şi au murit. În unele cazuri, pacienţii au contractat infecţii, inclusiv infecţii virale, care nu le pot cauza o moarte imediată, dar le cauzează o mulţime de suferinţe", a spus el.

"Echipa de transplant din străinătate, nu se va ocupa de beneficiar, şi nu se va preocupa să îl urmărească post-transplant şi cu orice alte complicaţii survenite", a spus dr. Ghazali.

Într-un efort de a descuraja malaezienii care caută transplanturi de organe în străinătate, dr. Ghazali a precizat că spitalele de stat au oprit în acest an furnizarea de medicamente gratuite de represie imunitară pentru pacienţii care se întorc în ţară după transplanturi ilegale de organe efectuate în străinătate.

Dr. Ghazali a arătat că în prezent există aproximativ 26.000 de pacienţi cu boli de rinichi, în Malaezia, din care aproximativ 16.000 ar putea efectua un transplant de organe, dar numărul local de donatori de rinichi este de mai puţin de 50 de persoane pe an.

"Transplanturile de organe într-un spital de stat costă doar circa RM500, dar obţinerea de transplanturi de organe efectuate în străinătate costă circa RM150.000 până la RM200.000. Guvernul a recunoscut situaţia practicilor de transplanturi ilegale de organe ce au loc în străinătate. Deşi pacienţii pot obţine organe în străinătate, ar putea fi implicate probleme de criminalitate şi de etică", a spus dr. Ghazali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor