Tiraspolul introduce vinieta pentru şoferii din RM. Dumitru Sliusarenco: „Nu degeaba şi-o ales deputat în Parlament”

(Captură Foto)

Administraţia de la Tiraspol a decis să introducă vinietă pentru şoferii de pe malul drept al Nistrului. Astfel, pentru a putea circula în regiunea transnistreană, şoferii vor trebui să achite circa 100 de euro pe an. Subiectul a fost abordat în cadrul unei întrevederi dintre vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Leşnic şi reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini.

Potrivit TV8, Cristina Leşnic a declarat în cadrul unui briefing de presă, că Chişinăul nu aplică taxe pentru şoferii din regiunea transnistreană, considerând astfel sistemul aplicat de către administraţia separatistă de la Tiraspol ca fiind unul bizar, întrucât se aplică „per persoane, dar nu per vehicul”.

„Atunci când un soţ şi o soţie care se deplasează în regiunea transnistreană şi unul dintre ei este la volanul aceluiaşi autovehicul, achită vinieta. La întoarcerea din regiunea transnistreană, dacă soţul cu soţia schimbă locurile, şoferul aceluiaşi autovehicul, la fel, sunt obligaţi să achite din nou vinieta. Am solicitat anularea acestei taxe pentru orice persoană, indiferent care ar fi statutul acesteia şi abandonarea unei practici care vine să înrăutăţească viaţa cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”, a subliniat Leşnic.

În context, reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, a menţionat că va solicita detalii de la reprezentanţii Tiraspolului referitor la acest subiect.

„Am înţeles că suma este de circa 100 de euro pe an. Este o sumă mare pentru locuitorii de aici. Dar având în vedere că avem tematica legată de libera circulaţie, eu sunt sigur că această întrebare poate fi ridicată”, a adăugat Franco Frattini.

Consilierul juridic al Centrului de resurse Juridice, Ion Guzun, a scris pe contul său de Facebook: „Tovarăşul Pavel Filip dă liber pentru businessul obscur ale separatiştilor să exporte în UE, în acelaşi timp sunt impuse viniete pentru maşinile din dreapta Nistrului. Eu zic să nu mai cumpărăm energie electrică de la Cuciurgan, niciun gram de oţel să treacă hotarul, etc.”.

La rândul său, juristul Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, a adăugat că „Transnistria ne bagă vinietă, iar noi le plătim gazul. Să mori de râs, nu alta. Nu degeaba şi-o ales deputat în Parlamentul RM”.