Expert european în cooperare poliţienească: În nicio ţară UE jandarmii nu gazează sute de mii de oameni fără acord politic!

În timp ce PSD-ul vorbeşte despre fake news în presa străină după Jandarmeriadă, un expert în public affairs arată că ambasadele au avut şi au experţi în cooperare poliţienească aici, în România, oameni care au văzut cu ochii specialistului cele întâmplate şi au informat mai departe corespunzător. Cât despre ceea ce au văzut experţii...ei bine, aceasta nu avantajează nici Jandarmeria nici clasa politică.
Protest Piaţa Victoriei
Protest Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Recent, mai mulţi lideri ai PSD au acuzat îngrozitoarea campanie de 'fake-news' care ar fi fost lansată după Jandarmeriadă de opozanţii social-democraţilor în presă, inclusiv în cea străină. Însă străinătatea are propriii ochi şi urechi şi nu este uşor de dus cu preşul, aşa cum sugerează PSD-ul, reiese dintr-o postare a lui Radu Burnete, specialist în public affairs în cadrul Consiliului Investitorilor Străini.

Potrivit lui Burnete, fiecare ambasadă europeană de la Bucureşti are unul sau mai mulţi ataşaţi pentru cooperare poliţienească, ofiţeri de poliţie, experţi care ştiu cu "ce se mănâncă ordinea publică" şi care au putut raporta acasă, în virtutea opiniei lor profesionale, ce au înţeles ei din ziua de 10 august.

Cum au văzut aceştia cele întâmplate la Jandarmeriadă? Ei bine, Burnete a stat de vorbă cu unul dintre ei, un ofiţer de poliţie care a fost pentru 15 ani jandarm şi comandant de jandarmi în ţara sa, o mare ţară europeană, cu proteste constante, mai exact una dintre ţările acelea despre care se lăuda Jandarmeria Română ca-şi bate cetăţenii. Iar acesta s-a declarat uimit de cel întâmplate în România şi a susţinut, atenţie, că "gradul de toleranţă cu ce i se permite unei mulţimi e tot o decizie politică."

"Jandarmeria nu acţionează după planuri făcute pe loc. Înainte de 10 august Jandarmeria a pus la punct câteva strategii care să acopere toate posibilităţile şi care au fost validate politic", a susţinut ofiţerul.

Redăm concluziile respectivului ofiţer, aşa cum le-a reţinut şi publicat Radu Burnete.

Nu-i dau numele ca să nu apuce pe cineva vreun acces de conspiratită. Din discuţia mea cu acest domn am reţinut următoarele:

▬ Este de câţiva ani în România şi a fost uimit de ceea ce s-a întâmplat pe 10 august. Mi-a spus că a participat la nenumărate exerciţii cu Jandarmeria Română şi că din punctul lui de vedere au o abordarea foarte profesionistă şi democratică a gestiunii mulţimilor.
▬ În nicio ţară europeană jandarmii nu gazează sute de mii de oameni fără acord politic. Am întrebat de trei ori. De trei ori mi-a spus că este exclus ca un comandant al Jandarmeriei să hotărască aşa ceva de capul lui mai ales că nu ardea clădirea Guvernului în spate. Din punctul lui de vedere acord politic înseamnă minimum al primarului ales şi al ministrului de interne. Dacă Jandarmeria a dispersat 150.000 de oameni fără acordul unor politicieni trebuia desfiinţată ieri.
▬ De ce acord politic? Pentru că atunci când dispersezi atât de mulţi oameni apare inevitabil efectul de ”compresie a mulţimii” şi riscul ca oamenii să moară călcaţi în picioare. Gândeşte-te, îmi spunea, ce se întâmpla a doua zi dacă mureau doi copii datorită acţiunilor Jandarmeriei. Niciun jandarm nu îşi asumă aşa ceva.
▬ Toate filmuleţele pe care le-am văzut cu jandarmi europeni alergând după oameni sunt scoase din context şi e convins că în aproape toate cazurile era vorba de un număr mic de protestatari. Îmi spunea că în ţara sa ar fi aproape inimaginabil ca forţele de ordine să disperseze cu gaze mulţimi de sute de mii de oameni.
▬ Mi-a dat câteva exemple din cariera sa de jandarm când comandaţii săi au hotărât să nu se intervină deşi într-un caz protestatarii atacau o secţie de poliţie şi în alt caz incendiaseră câteva zeci de maşini. Au spart geamurile, le pui la loc. Au ars maşini, plăteşte asigurarea. Îmi spunea că trebuie să fii mereu conştient că dispersia unei mulţimi atât de mari poate degenera cu foarte mare uşurinţă şi nu o faci decât în cazuri limită.
▬ Gradul de toleranţă cu ce i se permite unei mulţimi e tot o decizie politică. Jandarmeria nu acţionează după planuri făcute pe loc. Înainte de 10 august Jandarmeria a pus la punct câteva strategii care să acopere toate posibilităţile şi care au fost validate politic.
▬ Nu înţelegea ce rost mai avea să dispersezi o mulţime la ora 23:00 dacă ai aşteptat toată ziua. Într-o oră, două manifestanţii paşnici plecau acasă şi rămâneai cu cei turbulenţi. Altfel îi abordezi cu o piaţă pe jumătate goală. Ca în ianuarie 2017.
▬ Din punctul lui de vedere, câteva sute de oameni violenţi care aruncă cu sticle, pet-uri şi pietre în nişte jandarmi blindaţi de armură nu justifică intervenţia asupra zeci de mii de oameni. Era curios să audă ce au comunicat forţele de ordine între ele după întâmplarea cu cei doi jandarmi prinşi de mulţime şi i se părea destul de suspectă povestea cu pistolul. Da, dacă auzi că sunt pistoale în mulţime, ca jandarm, te sperii.
▬ Jandarmii sunt puternic influenţaţi de ceea ce li se spune înainte de misiune şi în timpul acesteia. Ca jandarm nu ai o vedere de ansamblu şi mereu în primele linii vor fi manifestanţii mai violenţi. Modul în care au acţionat sugerează că jandarmilor li s-a pictat imaginea unei mulţimi mult mai violente decât a fost ea în fapt.
▬ Şi în ţara lui jandarmii îndepărtează de multe ori presa mai ales când fac arestări. Legea spune că jandarmii trebuie să protejeze identitatea celor arestaţi. Totuşi, presa nu îşi ia gaze şi bastoane.

Concluzia omului este că buimăceala din 10 august a avut două cauze mari şi late: decizia politică a fost să fie dispersată mulţimea şi în structura de comandă a Jandarmeriei s-au luat câteva decizii tactice stupide. Îmi spunea că doar din filmări nu poţi evalua dacă aceste decizii tactice au fost greşite intenţionat pentru a provoca mulţimea. În opinia lui Jandarmeria Română nu a acţionat la nivelul ei adevărat de pregătire şi profesionalism. Îmi imaginez că ce mi-a spus mie a raportat şi înapoi la capitală. Curat dezinformare. Noroc cu scrisoarea doamnei prim-ministru că au aflat şi liderii europeni ce s-a întâmplat", scrie pe Facebook Burnete.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar către 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar curg. Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne