Experiente in apropierea mortii: 30 de ani de cercetare – Partea 3

Stephanie Lam
01.10.2011

DURHAM, N.C. – Cum poti dovedi sau infirma experientele in apropierea mortii (EAM), care apartin in intregime unui domeniu spiritual?

In timp ce persoanele care trec prin EAM sustin ca experientele lor (parasire a corpurilor, inaltat la cer sau faptul ca au vazut oameni decedati si fiinte ceresti, si asa mai departe) sunt reale, multi savanti insista asupra faptului ca acestea sunt halucinatii datorate starilor biologice critice precum lipsa de oxigen din creierul persoanei. Totusi, exista un alt grup de savanti care, dupa peste 30 de ani de cercetari, au descoperit dovezi care sustin cazurile de EAM.

In prima parte a acestui articol, noi am discutat despre experiente de moarte impartasita, in cazul carora cineva apropiat unei persoane aflate pe patul mortii experimenteaza ceva similar cu EAM. Raymond Moody, M.D., Ph.D., a spus ziarului The Epoch Times ca persoanele care trec prin experiente de moarte impartasita in general vad spiritul persoanei care moare cum paraseste trupul acesteia, si ar putea intalni oameni decedati, ar putea trece printr-o revizuire a vietii, sau ar putea merge intr-un alt taram, si tot asa.

“Toate aceste trasaturi pe care le identific ca experiente initiale in apropierea mortii pe care le-am studiat cu ani in urma sunt de asemenea prezente la oamenii care au aceste experiente langa persoanele aflate pe patul mortii, si care, in mod incidental, nu sunt bolnavi sau raniti”, a declarat Moody in timpul prezentarii sale la conferinta Asociatiei Internationale pentru Studierea Cazurilor de Experiente in Apropierea Mortii (IANDS) din acest an an.

“Nu este nimic in neregula cu fluxul de oxigen catre creierele lor si totusi aceste persoane au, in mod identic, aceleasi experiente pe care le aud de la persoanele care au fost aproape de moarte.”

Acest lucru, considera Moody, inverseaza ipoteza stiintifica conventionala ca EAM sunt halucinatii cauzate de starile critice din creier. Totusi, inca nu ofera totusi dovezi solide ca relatarile celor care trec prin EAM sunt adevarat.

Insa, exista alte cazuri documentate a caror validitate este dificil de respins prin folosirea explicatiilor stiintifice conventionale. De exemplu, exista cazuri cand cei care au experiementat EAM vad rude decedate despre care nu stiau ca au murit sau pe care nu le-au intalnit.

Neurochirurgul Eben Alexander, M.D., a avut o astfel de experienta in timpul unei come cauzate de o meningita bacteriala acuta. In timpul conferintei IANDS, el si-a amintit ca, in anumite momente in timpul EAM-ului sau, el a experimentat starea de a fi un graunte pe aripile unui fluture si era insotit de o fiinta pe care el a privit-o drept ingerul sau pazitor.

Fiind orfan, Alexander nu a aflat despre fratii sau biologici decat in anii recenti, si pana cand a intrat in contact cu ei, una dintre surorile sale deja murise. La o zi dupa EAM-ul sau, el s-a uitat la o fotografie pe care a primit-o de la fratii sai si a descoperi ca “ingerul pazitor” era sora care murise.

Un alt caz interesant, descris de Moody in timpul unui interviu cu The Epoch Times, a implicat un preot si o calugarita care au avut un accident de masina impreuna in Africa de Sud. Ambii au fost resuscitati din stop cardiac si au descris un EAM comun de parasire a corpurilor lor si mergand impreuna spre o lumina, prezentand detalii identice.

Cazuri de EAM verificate

Exista de asemenea cazuri de EAM care sunt direct verificate. Cercetatorii in EAM Robert si Suzanne Mays si-au amintit cateva astfel de intamplari la conferinta si in timpul unui interviu cu The Epoch Times.

Un caz a implicat un barbat ranit sever intr-un accident de masina intr-o noapte cetoasa. El a raportat ca a iesit din corpul sau, a zburat deasupra unei case si a sarit in sus si in jos, strigand dupa ajutor in fata ferestrei de la etajul al doilea. Un barbat l-a auzit pe cel care experimenta EAM si a sunat la politie. Dupa ce a sosit politia, un alt barbat care se afla in casa a raportat ca a vazut ceata in forma unui om care sarea in fata ferestrei sale.

Robert Mays a vorbit de asemenea despre cazuri in care cei care au trecut prin EAM au intrat in corpurile altor persoane. Intr-un astfel de caz, un barbat a incercat sa se sinucida prin spanzurare dar a regretat acest lucru in timpul episodului sau de EAM, astfel ca s-a dus in corpul sotiei sale pentru a comunica cu ea si a cauta ajutor. Dupa ce a luat contact cu ea, ea a spus “Oh, Dumnezeule”, a luat un cutit si s-a dus direct acolo unde se afla sotul ei si l-a salvat.

Un alt caz documentat l-a implicat pe George Radonaia, M.D. si Ph.D. in neuropatologie, care a fost pronuntat mort pentru 3 zile. In timp ce se afla in aceasta stare, el a trecut prin EAM. In timpul EAM-ului sau, el a intrat in capul sotiei sale si i-a auzit gandurile in timp ce ea, crezand ca el era deja mort, se gandea deja cu care barbati sa se intalneasca si care i-ar putea deveni un viitor sot. Sotia s-a a confirmat mai tarziu ca intr-adevar a avut acele ganduri inainte ca el sa se intoarca la viata.

Cazul care i-a impresionat cel mai mult pe Robert si Suzanne Mays a fost cel al lui George Ritchie, M.D., in 1943 cand el avea doar 20 de ani; era soldat si era pe cale sa urmeze facultatea de medicina. El a fost pronuntat mort in noaptea in care trebuia sa prinda un tren pentru a parasi baza militara din Texas si a se indrepta spre Virgina pentru scoala.

Ritchie a raportat ca a iesit din corpul sau dar la inceput nu a realizat asta. Stiind ca a pierdut trenul, el a decis sa plece din spital si sa calatoreasca prin mijloace proprii. Dupa ce a determinat directiile de deplasare in functie de Steaua Polara, Ritchie a raportat ca a inceput sa zboare spre Est.

In timp ce a trecut printr-un oras in ruta sa, el a zarit un barbat care intra intr-un bar de noapte si a coborat pentru a-l intreba pe acesta incotro sa mearga, fiind ignorat de respectiva persoana. Apoi, Ritchie s-a rezemat de cablajul un stalp telefonic si mana sa a trecut prin cabluri. El a realizat ca si-a parasit corpul si s-a intors la spital, unde o fiinta manifestata ca o lumina il ajuta sa reintre in corp.

Dupa EAM, el a condus prin acel oras si a recunoscut barul de noapte, stiind astfel ca orasul prin care zburase in timpul EAM-ului sau se numea Vicksburg. Detaliile pe care Ritchie si le-a reamintit in legatura cu acea zona inainte sa se fi intors acolo in carne si oase erau exact aceleasi ca si in realitate.

Pe baza descrierii lui Ritchie asupra modului in care a iesit din spital, Robert si Suzanne Mays au mers inapoi pe ruta pe care ar fi luat-o Ritchie, si au descoperit ca usa spitalului prin care Ritchie a iesit probabil afara se afla la aceeasi latitudine ca si barul de noapte din Vicksburg.

Ritchie a mentionat de asemenea ca a vazut lumini care semnalizau intr-unul din orasele peste care zburase. Pentru a confirma acest lucru, cei doi Mays au gasit o femeie care a trait intr-unul din orasele de-a lungul rutei spre est de usa spitalului pe care Ritchie a considerat ca a folosit-o pentru a parasi incinta acestuia. Femeia le-a spus ca existau patru lumini de semnalizare in oras in 1943 si s-a dovedit ca drumul pe care l-ar fi ales Ritchie se afla situat intre locatiile luminilor indicate de acea femeie.

Cand ai in fata cazuri de EAM precum acesta este greu sa le respingi validitatea si sa explici experientele ca fiind produse ale proceselor biologice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor