Excepţiile la regulile pentru purtarea măştilor. Premierul Orban, în dezacord cu Tătaru - surse

Ludovic Orban si Nelu Tataru
Ludovic Orban si Nelu Tataru (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban nu a fost de acord cu o parte dintre excepţiile de la regulile pentru purtarea măştilor de protecţie introduse în ordinul emis de Ministerul Sănătăţii în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, relatează Digi24.ro, citând surse guvernamentale. Acesta ar fi şi motivul pentru care ordinul cu pricina nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Reamintim că ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a aprobat, miercuri, Ordinul Comun emis de Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Afacerilor Interne privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS cov-2 pe durata stării de alertă.

Concret, pe perioada stării de alertă, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.

Potrivit documentului citat, pot exista şi unele excepţii, în funcţie de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unităţii sau a medicului de medicină şcolară, excepţii pe care le redăm mai jos:

a) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiţia aerisirii camerei, cel puţin la două ore şi se asigură dezinfecţia suprafeţelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiţia respectării distanţei de 3 metri;

f) elevii/studenţii doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanţarea corespunzătoare;

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Detalii aici.

Orban nu ar fi însă de acord cu o parte dintre excepţiile introduse în ordinul semnat de Marcel Vela şi Nelu Tătaru, astfel încât, la două zile de la anunţarea măsurilor, este încă nepublicat în Monitorul Oficial. Până la publicarea documentului, măsurile care se referă la obligativitatea purtării măştii de protecţie, la triajul epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor nu sunt în vigoare.