Evacuarea Antenelor provoacă un cutremur. Dragnea îl ameninţă pe Cioloş cu moţiunea de cenzură

Evacuarea Antenelor din sediul de pe şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în contextul recuperării de către ANAF a prejudiciului de 60 de milioane de euro din dosarul ICA al lui Dan Voiculescu, provoacă un cutremur pe scena politică.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

La scurt timp după ce premierul Dacian Cioloş a fost convocat de Senat să dea explicaţii cu privire la situaţia Antenelor, şeful PSD Liviu Dragnea a fluturat, pentru prima dată, scenariul depunerii unei moţiuni de cenzură. Dacă ANAF îşi duce până la capăt executarea hotărârii judecătoreşti, dată încă de la finele lui 2014, PSD analizează "foarte serios" depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului.

"Sub nicio formă, nu este nici avertisment, nici altceva, am discutat azi ceva în partid, am spus foarte simplu că prin această instituţie din subordine (ANAF - n.r.) dacă se întâmplă o evacuare, practic, Guvernul României închide cinci televiziuni într-un stat democratic.

Dacă se întâmplă acest lucru şi Guvernul României tehnocrat, care a spus mereu că protejează libertatea presei sau susţine, atunci cred că acest Guvern nu mai poate rămâne în funcţie. Dacă se întâmplă lucrul acesta, noi analizăm foarte serios eventualitatea depunerii unei moţiuni de cenzură", a declarat Dragnea, citat de Agerpres.

Şeful PSD a subliniat că, dacă Guvernul României, "nu că bagă pumnul în gura presei, o desfiinţează, acest Guvern nu mai poate rămâne pentru că devine extrem de periculos pentru democraţie, pentru libertatea noastră şi înseamnă că se dă liber la orice fel de abuz".

Cu câteva ore înaintea acestei declaraţii, Dacian Cioloş îşi prezenta, în faţa Senatului, poziţia pe acest subiect. Premierul sublinia că nu se poate pune problema unui aşa-zis atentat la adresa libertăţii de exprimare, ci este pur si simplu vorba despre aplicarea unei hotărâri judecătoreşti dată încă din 2014.

"O instituţie a statului aflată în subordinea Guvernului a decis să aplice o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. Nu este vorba de un atac la dreptul de liberă exprimare sau la libertatea presei, pe care Guvernul pot să vă asigur că le respectă pe deplin. Vreau să spun că decizia ANAF nu vizează activitatea jurnaliştilor. Posturile de televiziune nu îşi pierd licenţele.

Încetarea emisiei este întotdeauna apanajul CNA şi nu s-a pus problema în acest sens, ba, mai mult, în ciuda afirmaţiilor din aceste zile, televiziunile vor emite inclusiv luni [când expiră termenul de evacuare dat de ANAF - n.r.] din sediile în discuţie, pentru simplul motiv că suntem abia la începutul unui proces legal de intrare în posesie şi valorificare a unui bun al statului care va putea să mai dureze încă luni bune", a declarat, în faţa Senatului, premierul Dacian Cioloş.

Evacuarea Antenelor

ANAF a notificat luni posturile Antena 3 şi Antena 1 să evacueze sediul din şoseaua Bucureşti - Ploieşti, în termen de cinci zile lucrătoare, în baza unei sentinţe definitive din august 2014 în dosarul ICA - dosar în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Încă de atunci s-a decis ca Sediul Antenei 3, clădirea-turn din Băneasa şi mai multe terenuri să fie confiscate.

În tot acest timp, cei de la ANAF nu au fost în stare să recupereze decât 1 la sută din prejudiciul de 60 de milioane de euro provocat de mogulul Antenelor. Voiculescu şi televiziunile sale nu au stat degeaba - au deschis o sumedenie de procese în instanţele civile prin care au încercat să blocheze procesul de recuperare.

Şi acestea nu au fost singurele impedimente. Se pare că au existat şi probleme cu iz penal. Acum puţin timp, procurorii DNA s-au autosesizat în legătură cu neexecutarea sentinţei de recuperare a uriaşului prejudiciu din dosarul ICA.

Decizia ANAF de a da un ultimatum de 5 zile celor de la Antene vine la scurt timp după ce şeful ANAF Gelu Diaconu a fost demis, ca urmare a scandalului de corupţie în care este implicat.

Acţiunea celor de la ANAF a fost prezentată publicului de Antene ca un atentat la adresa libertăţii de exprimare, idee preluată cu repeziciune de politicieni precum Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi chiar preşedintele Klaus Iohannis, spre surprinderea societăţii civile.

Practic nimeni nu poate să îi dea afară pe cei de la Antene din sediu în 5 zile, pentru executarea silită fiind necesară o hotărâre judecătorească, iar acest demers ia timp, lucru punctat şi de premierul Dacian Cioloş.

"Trustul Intact are 2 sau 3 studiouri la Romexpo, de unde nu îi evacuează nimeni, are închiriat Teatrul Excelsior, de unde nu îi evacuează nimeni, cu toate echipamentele pentru transmisiuni în direct pe care nu le ia nimeni, deci cred că suntem într-o farsă care pune sub semnul întrebării obligativitatea punerii în aplicare a unei hotărâri definitive a Justiţiei", declara, cu o zi în urmă, fostul preşedinte Traian Băsescu, a cărui relaţie cu Antenele lui Voiculescu este de notorietate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne