Maidanezii nu mai pot fi ucişi.CAB a suspendat normele de aplicare a legii eutanasierii câinilor

Căţei
Căţei (Epoch Times România)

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a suspendat vineri normele de aplicare a controversatei legi pentru gestionarea câinilor fără stăpân, conform unui comunicat emis de Fundaţia Vier Pfoten, organizaţie care a cerut suspendarea. Ca urmare, câinii nu mai pot fi ucişi întrucât nu mai există reglementări legale pentru capturarea şi uciderea câinilor fără stăpân.

Conform deciziei CAB, Hotărârea de Guvern este suspendată în întregime.

"Decizia Curţii de a suspenda normele de aplicare reprezintă un semnal clar şi independent că noua lege care permite uciderea câinilor nu funcţionează. Suntem astfel şi mai încrezători în obiectivul nostru de a determina o gestionare raţională, şi nu emoţională, a situaţiei câinilor fără stăpân. 62% dintre români au spus recent că sunt împotriva eutanasiei câinilor. Este deci timpul ca Guvernul să transforme dorinţa lor într-o lege nouă care să aducă străzi sigure fără a mai ucide câini", a susţinut Gabriel Păun, director de campanii la Vier Pfoten.

Controversata şi discutata Lege pentru eutanasierea câinilor a intrat în vigoare în octombrie 2013, după ce Ionuţ Anghel, un copil de patru ani, a decedat după ce a fost muşcat de câini.

În timp ce deputaţii votau eutanasierea, sute de oameni manifestau în faţa Palatului Parlamentului contra eutanasierii câinilor, cerând ca animalele să nu fie ucise după ce sunt luate de pe străzi, ci doar sterilizate.

După tragicul incident al cărui protagonist a fost Ionuţ, foarte mulţi cetăţeni din toată ţara şi-au exprimat nemulţumirile faţă de Primăria Capitalei şi primăriile din ţară care nu au gestionat cum trebuie problema câinilor vagabonzi şi i-au lăsat să se înmulţească foarte mult, înregistrându-se mai multe cazuri în care copii şi chiar adulţi au fost muşcaţi de câini maidanezi.

Legea privind eutanasierea câinilor nu a intrat imediat în vigoare deoarece nu erau întocmite normele de aplicare a legii, acestea fiind emise în decembrie 2013.

Vier Pfoten a început din ianuarie 2014 să critice normele de aplicare, argumentând că acestea cuprind multe prevederi care contrazic legea de bază.

"Spre exemplu, potrivit acestor norme, autorităţile locale puteau delega managementul câinilor fără stăpân unor companii private. Acest lucru deschidea poarta pentru conflicte de interese şi deturnarea banilor publici", explică Gabriel Păun. "Un alt exemplu: accesul publicului în adăposturile publice era restricţionat, fapt ce a descurajat semnificativ adopţiile şi a stimulat abuzurile personalului din adăposturi", a explicat reprezentantul fundaţiei.

Vier Pfoten a solicitat Guvernului să suspende aceste norme, însă cererea a fost respinsă, şi ca urmare, în martie 2014 organizaţia a atacat Hotărârea de Guvern la Curtea de Apel din Bucureşti.

"Vier Pfoten crede într-o soluţie strategică pe termen lung de gestionare a problemei câinilor fără stăpân în România şi în alte ţări europene cu probleme similare. Este vorba de o abordare comună la nivel european, implementată prin planuri de acţiune la nivel naţional de către municipalităţi, stabilite şi supervizate de Guvern, dezvoltate şi susţinute de veterinari şi organizaţiile de protecţie a animalelor, totul bazat pe o înţelegere comună a relaţiei dintre oameni şi animale", declară reprezentanţii fundaţiei.

Din septembrie 2013 până în aprilie 2014, Primăria Capitalei a prins circa 18.000 de câini, dintre care 8.200 au fost adoptaţi, 2.700 se aflau în adăposturile municipalităţii, iar restul au fost eutanasiaţi, a declarat Razvan Băncescu, şeful de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Capitalei în aprilie 2014. Acesta spune că în martie 2014 s-au prezentat la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş 217 persoane muşcate de maidanezi, faţă de 836 în martie 2013. Băncescu spune şi că ritmul adopţiilor a scăzut foarte mult, din 1.000 de câini capturaţi fiind adoptaţi doar 117. Eutanasierea câinilor din Capitală a început la începutul anului 2014.

În luna septembrie 2013, Primăria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a semnat contractele cu firmele care vor prinde maidanezii din Bucureşti, pentru prinderea unui câine instituţia urmând să plătească 219 lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne