Este posibil ca barajele să cauzeze cutremurele din China?

Barajul Celor Trei Defileuri, provincia centrală a Chinei Hubei, la 30 octombrie 2012.
Barajul Celor Trei Defileuri, provincia centrală a Chinei Hubei, la 30 octombrie 2012. (STR/AFP/Getty Images)

Experţii au dezbătut dacă rezervoarele de apă făcute de om din China ar fi putut cauza parţial un cutremur cu magnitudinea 7,0 în provincia Sichuan, sâmbătă, precum şi un cutremur cu magnitudinea 8 în anul 2008.

Fan Xiao de la Biroul de Geologie şi Resurse Minerale din Sichuan a declarat pentru Global Times că este posibil în proporţie de 30-40 la sută ca un baraj de peste 100 de metri înălţime, care conţine peste 1 miliard de metri cubi de apă să cauzeze un cutremur. Rezervorul Pubugou, situat la 130 de km de judeţul Lushan unde a avut loc cutremurul sâmbătă este mult mai mare, având 186 de metri înălţime şi 5,39 miliarde de metri cubi de apă.

"Rezervoarele mari construite pe linia de falie pot provoca cutremure, deoarece cantitatea mare de apă adaugă o presiune imensă fracturii", a adăugat Fan.

Această concluzie este o sursă de îngrijorare, deoarece există mai multe baraje în China decât în tot restul lumii la un loc şi acestea ar putea creşte activitatea seismică, fenomen cunoscut sub numele de Seismicitate indusă de rezervoare.

Multe râuri curg în mod natural de-a lungul liniilor de falie, iar Partidul Comunist are planuri să construiască şi mai multe baraje pe aceste râuri în anii următori, în zone cum ar fi Podişul Tibet.

Un studiu chinez din 2011 a relevat că Barajul celor Trei Trecători a declanşat aproximativ 3 000 de cutremure, precum şi numeroase alunecări de teren, reprezentând o creştere de 30 de ori a seismicităţii.

De asemenea, unii experţi sugerează că este posibil ca rezervorul Zipingu să fi cauzat parţial un cutremur în 2008, deoarece s-a aflat la mai puţin de 5 kilometri de epicentru.

Cutremurul Ya'an de weekend-ul trecut s-a soldat cu cel puţin 92 de victime, în timp ce se spune că cutremurul din 2008 a ucis aproape 70 000 de persoane. Ambele dezastre au avut loc de-a lungul liniei de falie Longmenshan.

Fan a relatat pentru Global Times că cutremurul de sâmbătă a fost o replică a cutremurului din 2008, care a avut loc în judeţul Wenchuan.

"După cutremurul din Wenchuan, falia a devenit activă din moment ce presiunea sa nu a fost complet eliberată. Astfel că a fost posibilă o replica cu magnitudinea de 7,0 chiar şi după cinci ani", a adăugat Fan.

Deşi epicentrele celor două cutremure au fost la 85 km distanţă, Zhou Bengang de la Centrul Seismologic din China crede că cele două evenimente nu au legătură unul cu celălalt. "Cutremurul [actual] a avut loc pe partea de sud a liniei de falie, în timp ce cutremurul din Wenchuan a avut loc în partea de mijloc", a declarat el pentru Times.

Cu toate acestea, un cutremur poate ajuta la provocarea altui cutremur într-o zonă apropiată, a declarat profesorul Mian Liu de la Universitatea din Missouri pentru New Scientist. El a afirmat că un cutremur din 2008 a crescut riscul ca un alt mare cutremur să aibă loc în următorii 50 de ani.

"Se pare că natura s-a grăbit", a adăugat Liu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe