Este necesară o reacţie fermă pe plan european pentru combaterea xenofobiei, subliniază Aurescu

Secretarul de stat Bogdan Aurescu(ST) a avut o întrevedere cu directorul FRA, Morten Kjaerum(DR), Bucureşti, 30 martie 2012. (www.mae.ro)
Epoch Times România
30.03.2012

Secretarul de stat din MAE, Bogdan Aurescu, a avut vineri o întrevedere cu directorul FRA, Morten Kjaerum, prilej cu care oficialul român a subliniat că este necesară o reacţie fermă pe plan european pentru combaterea xenofobiei şi a discriminării, mai ales în privinţa minorităţii rome.

Secretarul de stat şi directorul Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) au avut un schimb de opinii asupra rolului şi importanţei activităţii Agenţiei, printre care extinderea Planului de lucru multianual la tematici specifice ex-pilonului III (cooperare poliţienească şi cooperare judiciară în materie penală), utilizarea mai bună a FRA de către Consiliul UE şi cooperarea FRA cu Consiliul Europei, ONU şi OSCE.

În acest context, Bogdan Aurescu a evidenţiat bunele practici promovate de ţara noastră în materie şi a prezentat, în acest sens, Rezoluţia iniţiată de România la Consiliul ONU pentru drepturile omului (CDO) privind drepturile omului, democraţia şi statul de drept, adoptată recent la 23 martie. Oficialul a subliniat că aceasta reprezintă o contribuţie concretă a României la realizarea strategiei UE de promovare a democraţiei la nivel global.

De asemenea, Aurescu a prezentat modelul Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru Refugiaţi de la Timişoara, primul astfel de centru la nivel mondial, ca o modalitate concretă de construire practică a conceptului de securitate umană şi a menţionat necesitatea multiplicării acestui model la nivelul UE, informează MAE.

Directorul Agenţiei a prezentat priorităţile de pe agenda FRA în perioada următoare şi a subliniat potenţialul şi expertiza de care dispune Agenţia. În ce priveşte relaţia cu Consiliul Europei, ambii oficiali au exprimat sprijinul pentru aderarea UE la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

FRA a fost înfiinţată la 15 februarie 2007, prin restructurarea Centrului European de Monitorizare a Rasismului şi Xenofobiei. Atribuţiile Agenţiei constau în colectarea de date şi informaţii, cercetare şi analiză; formularea de recomandări adresate instituţiilor UE şi statelor membre; cooperarea cu societatea civilă şi ameliorarea nivelului de conştientizare a chestiunilor relevante în domeniul drepturilor omului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor