Erupţia vulcanului Kilauea: evacuaţilor de pe insula Hawaii li se oferă câteva ore pentru a-şi salva bunurile

O fisură produce lavă după erupţia vulcanului hawaian Kilauea, în subdiviziunea Leilani Estates, în apropiere de Pahoa, Hawaii, 3 mai 2018.
O fisură produce lavă după erupţia vulcanului hawaian Kilauea, în subdiviziunea Leilani Estates, în apropiere de Pahoa, Hawaii, 3 mai 2018. (U.S. Geological Survey/Getty Images)

Persoanele evacuate de pe insula Hawaii din arhipelagul cu acelaşi nume au putut să se întoarcă la casele lor pentru scurt timp pentru a-şi salva o parte din bunuri, în condiţiile în care statul american continuă să fie afectat de vulcanul Kilauea, au confirmat unii oficiali.

O parte dintre cele aproximativ 2.000 de persoane care şi-au abandonat locuinţele au avut la dispoziţie 10 ore pentru a-şi recupera bunurile şi a reveni în zona de siguranţă, conform Express.co.uk.

Agenţia districtuală pentru apărare civilă din Hawaii i-a avertizat pe rezidenţi să nu piardă timpul şi să acţioneze cât mai repede. Totuşi, aceştia nu au putut ajunge în zona Lanipuna Gardens din cauza pericolului pe care îl reprezintă gazele vulcanice. Unii experţi au avertizat că dioxidul de sulf reprezintă un risc incredibil pentru locuitorii insulei.

Fisurile cu lavă au continuat să apară în Leilani Estates, unde dezastrul natural a distrus cel puţin 9 locuinţe.

Agenţia a declarat că lava a ajuns la o înălţime de 70 de metri în aer când a fost aruncată din noile fisuri.

“Observatorul Vulcanic din Hawaii confirmă că alte două fisuri au apărut între Leilani şi Malama Street, în apropiere de Luana şi Kupano Street azi noapte, ajungându-se la un număr total de nouă fisuri în acest moment”, a adăugat agenţia.