Erdogan: Turcia va merge mai departe cu achiziţionarea sistemului rusesc S-400

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Konstantin Salomatin/RIA Novosti/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ţara sa va continua cu planurile privind cumpărarea sistemului avansat rusesc de apărare aeriană S-400, în ciuda presiunilor din partea Statelor Unite de a renunţa la acest acord, potrivit RFE/RL.

“Am încheiat acordul cu Rusia privind sistemul S-400, aşadar este exclus să dăm înapoi”, a declarat Erdogan, sâmbătă, jurnaliştilor în Ankara.

Oficiali americani au oferit Turciei, un membru NATO, un termen limită neoficial până la 15 februarie pentru a răspunde unei oferte a SUA de a cumpăra sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru suma de 3,5 miliarde de dolari.

Erdogan a precizat că Turcia este în continuare deschisă la ideea cumpărării sistemelor Patriot, însă Washingtonul a declarat că va retrage oferta dacă Ankara merge mai departe cu acordul încheiat cu ruşii.

SUA a afirmat că sistemul rusesc S-400 nu poate fi integrat în infrastructura de apărare aeriană a NATO.

În 6 februarie, Dmitri Şugaiev, directorul Serviciului Federal al Rusiei pentru Cooperare Militaro-Tehnică, a declarat publicaţiei Kommersant că Moscova se aşteaptă să finalizeze acordul cu Turcia până în toamna acestui an.

Anterior, mass media a raportat că Turcia va cumpăra patru batalioane de unităţi S-400 la preţul de 2,5 miliarde de dolari.