Erdogan o ia razna: jurnalistă arestată pentru că a denunţat corupţia



Jurnalista turcă Sedef Kabas.
Jurnalista turcă Sedef Kabas. (Captură Foto)

O proeminentă jurnalistă şi reporteră turcă a fost arestată marţi după ce a criticat faptul că autorităţile turce au renunţat la o investigaţie controversată asupra unui caz de corupţie masivă ce implică aliaţi cheie ai guvernului din Ankara.

Sedef Kabas a fost arestată pentru o postare pe Twitter în care a denunţat corupţia din Turcia şi după ce a poliţia i-a percheziţionat locuinţa din Istanbul.

Jurnalista va înfrunta acuzaţii privind “vizarea unor persoane implicate în operaţiuni antitero”, după ce procurorii implicaţi în decizia de îngropare a investigaţiei au depus o plângere împotriva ei.

Acţiunea împotriva jurnalistei pare să fie motivată de o postare pe Twitter a acesteia - “Nu uitaţi numele procurorului care a respins cazul din 17 decembrie” însoţită de numele şi o fotografie a procurorului.

Cazul la care făcea referire este celebru în Turcia. La începutul lunii decembrie, un procuror turc a respins în mod uimitor toate acuzaţiile împotriva unor oficiali guvernamentali implicaţi în cel mai mare caz de corupţie şi mită din istoria ţării.

Cruciada de muşamalizare a cazurilor de corupţie din guvernul Erdogan face ravagii.

În octombrie, procurorii turcii au renunţat la un caz împotriva a 53 de persoane, incluzând fiii unor foşti miniştri.

În 17 decembrie 2013, zeci de oficiali guvernamentali şi oameni de afaceri proeminenţi, cu toţii apropiaţi ai lui Recep Tayyip Erdogan – pe atunci premier şi în prezent preşedinte al Turciei – au fost arestaţi pe baza unor acuzaţii de corupţie.

Câteva zile mai târziu, Erdogan a anunţat o regrupare majoră a cabinetului său, înlocuind 10 miniştri, incluzându-i pe cel al economiei, de interne şi al mediului, care au demisionat din posturile lor după ce fiii acestora au fost arestaţi în cadrul scandalului.

Arestarea jurnalistei Kabas are loc în contextul în care autorităţile turce au ordonat recent arestarea în masă a mai multor reprezentanţi media.

Poliţia a arestat în 14 decembrie 27 de persoane la Istanbul şi în mai multe oraşe din Turcia, în special jurnalişti, printre care Ekrem Dumanli, redactor-şef la Zaman, şi Hidayet Karaca, directorul televiziunii Samanyolu TV (STV), precum şi un producător, un director şi jurnalişti ai postului de seriale televizate Tek Turkiye (Turkey One).

Cei arestaţi sunt acuzaţi că au încercat să preia controlul asupra statului.

Într-o declaraţie, Mogherini şi Comisarul UE pentru Extindere, Johannes Hahn, au susţinut că orice mişcare către aderarea la blocul european depinde de “respectarea deplină a aplicării legii şi a drepturilor fundamentale”, menţionând că raidurile şi arestările regimului Erdogan “sunt incompatibile cu libertatea mass mediei, care este un principiu esenţial al democraţiei”.

“Ne aşteptăm că vor prevala atât principiul prezumţiei de nevinovăţie cât şi dreptul inalienabil pentru o investigaţie independentă şi transparentă”.

Ca răspuns la aceste critici, Erdogan a declarat că Uniunea Europeană se implică în problemele interne ale Turciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe