Epoch Times contra Guvern: Remus Cernea îl interpelează pe Liviu Dragnea [video]

Remus Florinel Cernea
Remus Florinel Cernea (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times

Deputatul independent, Remus Cernea, a depus miercuri în Parlament o întrebare adresată vice-premierului Liviu Dragnea, în legătură cu interzicerea accesului reporterilor Epoch Times în clădirea Guvernului în timpul vizitei vicepremierului chinez Zhang Gaoli.

"Am fost contrariat de informaţiile apărute în presă despre faptul că, în data de 25 septembrie 2014, a avut loc un incident regretabil, care trebuie clarificat, cu prilejul vizitei în România a unei delegaţii chineze conduse de vicepremierul Zhang Gaoli. Aţi avut o întâlnire cu această delegaţie la Palatul Victoria, urmată de o conferinţă de presă. Din relatările jurnaliştilor, a fost interzis accesul celor de la publicaţia online Epoch Times, deşi aveau acreditare la Guvern." i se adresează Remus Cernea lui Liviu Dragnea, cerând lămuriri vicepremierului Dragnea pe acest subiect.

Totodată, Remus Cernea atrage atenţia în textul documentului adresat lui Liviu Dragnea că, deşi România are nevoie "de o cât mai amplă cooperare, pe multiple planuri, cu economiile puternice atât din zonă euro-atlantică, cât şi din Asia, (...) acest deziderat trebuie servit prin acţiuni care se încadrează pe deplin în sistemul de valori democratice, de drepturi şi de principii proprii unui stat membru al Uniunii Europene. Printre acestea se numără şi libertatea de exprimare, libertatea presei şi dreptul cetăţenilor de a fi informaţi în mod corect cu privire la temele de interes public.", scrie Remus Cernea.

Deputatul mai reaminteşte că şi organizaţia ActiveWatch a reacţionat faţă de această situaţie însă, deocamdată, nu a primit un răspuns din partea vicepremierului.

"Vă rog, domnule ministru, să clarificaţi cele întâmplate şi să îmi precizaţi dacă a existat vreo directivă sau intervenţie a dumneavoastră ori a instituţiei pe care o conduceţi şi reprezentaţi pentru a restricţiona accesul unor jurnalişti la conferinţa de presă de după întâlnirea din 25 septembrie cu vicepremierul chinez Zhang Gaoli.

În cazul în care a existat o astfel de directivă sau intervenţie în acest sens, vă rog să îmi precizaţi care a fost motivaţia ei.

În eventualitatea în care nu a existat o astfel de directivă ori intervenţie din partea dumneavoastră, vă rog să îmi comunicaţi ce măsuri veţi lua faţă de cei responsabili pentru blocarea accesului la conferinţa de presă respectivă a jurnaliştilor de la publicaţia Epoch Times şi când anume le vor fi adresate scuze publice acestora pentru situaţia creată prin care le-a fost afectată grav posibilitatea de a-şi face meseria.", concluzionează Cernea.

Mai multe despre motivaţia lui Remus Cernea de a se adresa lui Liviu Dragnea precum şi opiniile deputatului pe o serie de subiecte de actualitate stringentă - aprofundarea cooperării cu China, legile supravegherii, încălcările drepturilor omului, "libertatea" presei în "statul de drept" România - puteţi afla urmărind interviul acordat de dl Cernea publicaţiei noastre.

Context

Amintim că în data de 25 septembrie, reporterilor Epoch Times, singura publicaţie din România care transmite sistematic rapoarte şi analize ale situaţiei politice din China, le-a fost interzis joi în clădirea Guvernului în timpul vizitei delegaţiei chineze condusă de vicepremierul Zhang Gaoli. Deşi reporterii noştri aveau acreditare la Guvern, Biroul de Presă al Guvernului nu le-a permis intrarea la eveniment.

În dimineaţa zilei de joi, când reporterii Epoch Times au ajuns la Guvern, dl Tudor Anghel de la Biroul de Presă al Guvernului a ieşit afară şi i-a informat că, deşi ştie că Epoch Times are acreditări permanente la Guvern, nu-i poate lăsa să intre din cauza directivelor date de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Evenimentul nu este singular. În noiembrie 2013, publicaţia noastră nu a fost primită în Parlamentul României în timpul vizitei delegaţiei chineze, tot de către Biroul de Presă al Guvernului, care ne-a informat că nu ne putea da acreditările, pentru că nu avea acordul SPP-ului.

Tot în cursul zilei de joi, jandarmii au smuls practic de lângă reporterii noştri un tânăr care ne acorda un interviu. În momentul ridicării sale, acesta tocmai ne relata că, în urmă cu cinci ore, a fost ridicat abuziv de jandarmi, agresat verbal şi ameninţat, pentru intenţia de a protesta paşnic faţă de primirea la Guvern a vizitei vicepremierului chinez Zhang Gaoli, suspectat de genocid, tortură şi crime împotriva umanităţii pentru implicarea sa activă în persecutarea practicanţilor Falun Gong.

Organizaţia de drepturile omului ActiveWatch a condamnat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, abuzurile săvârşite de jandarmi împotriva publicaţiei Epoch Times România, care "au oprit interviul acordat echipei de jurnalişti ai Epoch Times dat de Vlad Negrilă şi au împiedicat cameramanul să filmeze momentul când Vlad Negrilă a fost reţinut de forţele de ordine în timp ce acorda interviul."

La rândul său, Societatea Independentă Română a Drepturilor Omului (SIRDO) a acuzat Jandarmeria că l-a privat ilegal de libertate pe Vlad Negrilă "fără a avea un temei privind apărarea siguranţei publice sau prevenirea şi combaterea faptelor antisociale", adăugând că faptele comise de jandarmi sunt "abuzuri care au afectat integritatea fizică şi psihică a acestuia".

Luni, deputatul de Diaspora, Ovidiu Raeţchi, a depus şi el o întrebare în atenţia ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, cerând explicaţii despre ridicarea abuzivă de către jandarmi a lui Vlad Negrilă precum şi despre motivele comportamentului excesiv al jandarmilor faţă de reporterii Epoch Times.