Episodul "Band in China" al serialului South Park, interzis în China

Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing,  China
Ofiţeri poliţiei paramalitare chineze se salută în faţa unui tablou al dictatorului Mao Zedong în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Kevin Frayer/Getty Images)

Cel mai recent episod al show-ului de desene animate South Park, intitulat „Band in China” (Formaţia în China), a fost interzis (în engleză "banned", un joc de cuvinte pe care, probabil, producătorii au mizat de la bun început) în China.

Conţinutul episodului abordează subiecte sensibile din punct de vedere politic pentru regimul comunist de la Beijing: industria de vise de la Hollywood care implementează cenzura Partidului în schimbul accesului la piaţa internă a Chinei, abuzurile Partidului în materie de drepturi ale omului, cum ar fi recoltarea forţată de organe sau valurile de omoruri extrajudiciare comise de călăii Partidului în timpul campaniilor de persecuţie politică.

„[Liderul chinez] Xi [Jinping] nu arată deloc ca Winnie the Pooh. Vizionaţi cel de-al 300-lea episod din această miercuri la 10”, au scris creatorii din South Park, Trey Parker şi Matt Stone, într-o declaraţie pe 7 octombrie, făcând aluzie la faptul că liderul necontestat al regimului comunist - Xi Jinping - seamănă cu personajul Winnie the Pooh în mod peiorativ, iar băşcălia a devenit atât de virală încât Partidul a interzis personajul îndrăgit de copii.

„La fel ca NBA, îi poftim pe cenzorii chinezi în casele noastre şi în inimile noastre”, se arată în declaraţie. „Şi noi iubim banii mai mult decât libertatea şi democraţia.”

La sfârşitul declaraţiei, personajele South Park - Parker şi Stone - au făcut o glumă: „Trăiască marele Partid Comunist din China. Fie ca recolta de sorg din toamnă să fie abundentă! Suntem ok, acum, China? ”

Parker şi Stone făceau referire la o postare pe Twitter a directorului general al formaţiei de basket Houston Rockets, Daryl Morey, care a dus la îndepărtarea tuturor produselor echipei Rockets din cel mai mare magazin online din China, Taobao, pe 7 octombrie. În postarea sa, Morey îşi exprima sprijinul pentru protestatarii din Hong Kong şi apelurile lor la democraţie, atrăgând mânia regimului comunist.

Deşi Morey a şters postarea şi a înlocuit-o cu o scuză, China nu a trecut cu vederea incidentul legat de produsele Rockets.

Controversa a fost preluată şi de mass-media internaţională, iar oficialii americani au criticat Asociaţia Naţională de Baschet pentru scuzele adresate.

Serialul South Park a suferit acelaşi tratament din partea Partidului.

Pe serviciul de streaming chinez Youku, deţinut de gigantul de internet Alibaba, toate linkurile către clipuri şi episoade ale emisiunii sunt nefuncţionale, potrivit Hollywood Reporter. Pe Tieba - cea mai mare platformă de discuţii online din China, deţinută de Baidu - nu au fost permise postări legate de episodul South Park.

Mesajele postate au fost şterse, fiind prezent doar un mesaj de informare a utilizatorilor: „Conform legilor şi reglementărilor relevante, această secţiune este închisă temporar.”

În episodul „Band în China” tatăl lui Stan Marsh, Randy, merge în China pentru a-şi extinde afacerile cu marijuana. La scurt timp după aterizare, Randy este reţinut şi condamnat la închisoare pentru că a fost găsită marijuana în bagajele sale.

În închisoare, Randy este martor al muncii sclavilor Partidului în lagăre, al torturilor, al „reeducării”, precum şi al execuţiilor sumare. Între timp, Randy îi întâlneşte pe colegii prizonieri Winnie-the-Pooh şi Purceluşul, care au ajuns acolo pentru că meme-urile pe internet l-au comparat pe liderul chinez Xi Jinping cu versiunea Disney a ursului Pooh. În cele din urmă, Randy îl ucide pe Pooh pentru a obţine legalizarea afacerilor cu marijuana în China.

Întors acasă, un producător de muzică vrea să facă un material despre trupa lui Stan. Însă trupa află imediat că trebuie să îşi editeze viaţa pentru a face filmul comercializabil în China din cauza cenzurii Partidului.

Într-o scenă, Stan îi propune lui Eric Cartman, membru al trupei, să obţină un transplant de ficat, deoarece Cartman devenise dependent de droguri. Dar producătorul intervine repede, spunând că Beijingul nu va aproba referirile la transplantul de organe din cauza cercetărilor internaţionale care confirmă faptul că regimul chinez extrage forţat organele de la deţinuţi politic. La final, Stan se răzgândeşte în timpul filmărilor şi decide să nu facă compromisuri pentru China.

Corupţia endemică, recoltarea forţată de organe, tortura în închisori sunt omniprezente în societatea condusă de Partidul Comunist Chinez, deşi menţionarea lor în presă sau filme este absolut interzisă.