Energie pentru întreaga lume? O "trilemă"

Panouri de energie solară.
Panouri de energie solară. (SEBASTIEN BOZON / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
18.11.2013

Fiecare ţară va trebui să găsească în mod obligatoriu o soluţie echilibrată la trei nevoi diferite: securitatea energetică, corectitudinea energetică şi durabilitatea mediului.

Săptămâna trecută a avut loc în Varşovia COP19 (Conference of Parties), Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice. Ca în fiecare an, începând din 1995, delegaţii din 195 de ţări s-au întâlnit pentru a negocia modalităţi şi strategii de a stabiliza emisiile de gaze cu efect de seră şi combaterea schimbărilor climatice.

În ceea ce priveşte schimbările climatice există cel puţin o certitudine. Aceasta este cauzată de creşterea concentraţiei de CO2 în atmosferă, observată de la revoluţia industrială până în prezent. Dealtfel, peste 30 de miliarde de tone pe care activităţile umane le adăugă în fiecare an, sunt, în principal legate de consumul de energie. Când vine vorba de energie, cu toate acestea, certitudinile se termină şi încep dilemele, sau mai degrabă trilemele. World Energy Trilemma este, de fapt, titlul raportului prezentat de către Consiliul Mondial al Energiei (World Energy Council) la Varşovia.

Teza este că fiecare ţară trebuie să găsească neapărat o soluţie echilibrată pentru trei nevoi diferite: securitatea energetică, echitatea, eficienţa şi durabilitatea mediului. Cu alte cuvinte, trebuie să fim capabili de a satisface cererea actuală şi viitoare de energie pentru a asigura accesul oamenilor la un preţ mai accesibil iar în acelaşi timp asigurând un mediu durabil.

Potrivit celor relatate de conducătorului studiului de la World Energy Council, Joan Mac Naughton "este în primul rând o chestiune de voinţă politică şi nu are sens încercarea de a ascunde inactivitatea în spatele condiţiilor economice ale unei ţări".

Raportul analizează performanţa diferitelor ţări referitoare la cele trei dimensiuni de securitate, echitate şi durabilitate, comparându-le cu cele din ultimii doi ani.

Potrivit lui Marion Vieweg de la Climate Analytics, este necesară schimbarea distribuţiei de ajutor economic pentru producerea de energie de la combustibili fosili la surse regenerabile. În momentul de faţă distribuţia este în mod clar dezechilibrată favorizând combustibilul fosil.

World Energy Outlook 2013, publicat recent de către Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE), înregistra în anul trecut 544 de miliarde de dolari în favoarea combustibililor fosili şi numai 101 de miliarde de dolari pentru promovarea energiilor regenerabile. Speranţa de o schimbare vine de la Jakub Koniecki, membru al grupului Connie Hedeegard din cadrul Comisiei Europene, care informează despre existenţa unui proiect de directivă care vizează tocmai schimbarea stimulentelor economice în favoarea surselor de energie regenerabile.

Dar sistemul de stimulente ale UE pentru regenerabile nu s-a dovedit întotdeauna extrem de eficient. Apoi intervine şi creşterea exportului de gaze naturale în SUA care a dus la scăderea preţului cărbunelui, făcându-l mai atractiv chiar şi pentru ţările europene.

Despre asta ştie ceva preşedintele polonez de la compania COP19, Marcin Korolec, care sâmbătă a primit cadou de un ONG un tricou cu inscripţia provocatoare "Cetăţean mândru că face parte din ţara cărbunelui".

Raportul privind trilema nu a rezolvat toate îndoielile privind energia. Producţia din Franţa, caracterizată prin 76% de energie nucleară, a fost recompensată chiar cu locul 9 în clasifica de mediu, demonstrând modul în care studiul a considerat de fapt numai emisiile de CO2 şi nu durabilitatea mediului. Rămâne dubiul privind energia nucleară? De fapt, după experienţa de la Fukushima şi schimbările obiectivelor de reducere a emisiilor anunţate de către Japonia, dilema pare rezolvată. Dar trilema nu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor