Emisiile globale de dioxid de carbon au atins un nivel fără precedent

Poluarea in China a atins cote din ce in ce mai  alarmante in prezent. In foto, o rafinarie petroliera din Fushun, provincia nord-estica chineza Liaoning.
Poluarea in China a atins cote din ce in ce mai alarmante in prezent. In foto, o rafinarie petroliera din Fushun, provincia nord-estica chineza Liaoning. (STR / AFP / Getty Images)

Un nou raport referitor la emisiile globale de dioxid de carbon (CO2), arată că emisiile au crescut cu 2.5% în anul 2011, atingând un nivel record de 34 de miliarde de tone, informează site-ul Descoperă.ro. Raportul realizat de Institutul German pentru Energie Regenerabilă (IWR) a fost dat publicităţii în cursul acestei săptămâni.

Potrivit directorului IWR, Norbert Allnoch, dacă tendinţa de creştere se va menţine, emisiile totale de dioxid de carbon vor creşte cu încă 20%, până în 2020, depăşind 40 de miliarde de tone.

Într-un clasament al emiţătorilor de CO2, China este pe primul loc, cu 8,9 miliarde de tone, în creştere de la 8,3 miliarde de tone emise în 2010. Statele Unite ale Americii sunt pe locul 2, cu 6 miliarde de tone, iar pe următoarele locuri se află India, Rusia, Japonia şi Germania.

Institutul German pentru Energie Regenerabilă a propus în ultimii ani în repetate rânduri adoptarea unor măsuri care să ducă la reducerea folosirii de combustibili fosili şi să stabilizeze emisiile globale de dioxid de carbon. Oficialii IWR propun stabilirea unei legături între emisiile fiecărei ţări şi realizarea unor investiţii obligatorii în echipamente de protejare a climatului şi în energie regenerabilă. Totodată, IWR a subliniat că în continuare nu există consens în eforturile de limitare a emisiilor de dioxid de carbon, deoarece aceste propuneri pun presiune pe politicienii ţărilor poluante, aceştia dorind să protejeze competitivitatea economiilor lor.

În prezent, emisiile globale de dioxid de carbon sunt cu 50% mai mari decât cele din 1990, acesta fiind nivelul de emisii luat în calcul de Protocolul de la Kyoto. Prima etapă a Protocolului de la Kyoto se încheie pe 31 decembrie, urmând ca apoi să intre în vigoare o nouă etapă. Durata acesteia urmează să fie stabilită în urma unei întâlniri a liderilor din întreaga lume ce va avea loc la Doha, în cursul acestei luni, în cadrul unui summit ONU dedicat combaterii schimbărilor climatice. Summitul liderilor mondiali intenţionează să finalizeze până în 2015 un nou acord referitor la reducerea emisiilor poluante, acesta urmând să intre în vigoare din 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură