Emil Boc despre Ponta şi Antonescu: Vor râde şi curcile de ei dacă vor demara o nouă suspendare

Fostul premier al României, Emil Boc. (Epoch Times România)
Epoch Times România
17.10.2012

Emil Boc, fostul premier al României, a spus miercuri înainte de începerea congresului PPE că participarea preşedintelui Băsescu la acest eveniment nu este împotriva Constituţiei şi a susţinut că dacă puterea va demara o nouă suspendare ar fi o mare prostie şi ”vor râde şi curcile de ei”.

”Oare participarea lui Sarkozy la Congresul PPE de la Marsilia de anul trecut a fost răsplătită cu suspendarea preşedintelui? Hai să fim serioşi. Când e vorba de prezenţa a 17 şefi de stat şi de Guvern plus toată Comisia Europeană la Bucureşti, eu cred că este un gest firesc, normal să ai întâlnire şi reprezentarea şefului statului. Ar fi anormal ca un şef de stat gazdă să nu fie prezent când vin 17 şefi de stat şi de Guvern din aceeaşi familie politică europeană. Deci mi se pare un lucru firesc şi repet, a fost Sarkozy suspendat în 2011 la Marsilia?”, s-a întrebat fostul premier.

La comentariile jurnaliştilor cum că francezii ar avea o altfel de Constituţie, Boc a comentat că ”aceeaşi Constituţie o avem şi noi, după inspiraţia franceză şi din acest punct de vedere cred că...şi în România este republică semi-prezidenţială şi în Franţa este tot regim semi-prezidenţial”.

Întrebat dacă este posibilă o nouă suspendare a preşedintelui Băsescu după alegerile parlamentare, Boc a susţinut că această ”aventură” ar fi ”o mare prostie”, susţinând că ”ar râde şi curcile de ei”, făcând astfel referire la premierul Ponta şi la preşedintele PNL, Crin Antonescu.

”Această demarare ar fi o mare prostie, adică ar râde şi curcile de ei dacă s-ar arunca într-o asemenea aventură. Oricum aventura Antonescu-Ponta cu privire la suspendarea preşedintelui din vară ne-a costat inclusiv data de aderare la Schengen”, a spus el.

”Dacă nu ar fi existat această aventură Antonescu-Ponta de suspendare a preşedintelui, România, astăzi, avea dată certă de aderare la Schengen şi inclusiv prin componenta aeriană şi maritimă, erau toate lucrurile pregătite de către Guvernul pe care l-am reprezentat, de către preşedintele României ca în toamna acestui an să se fi luat decizia cu privire la data când să se ajungă ca România să intre în Schengen, cel puţin componenta aeriană şi maritimă. Acum s-a amânat şi trebuie să ne refacem imaginea pierdută”, a mai explicat fostul premier.

Cât despre faptul că imaginea ţării nu era foarte bună nici până la scandalul de pe scena politică, pedelistul a precizat că ”aşa este”, dar a explicat că ”am muncit doi ani de zile să reclădim încrederea în România, să facem progrese pe Justiţie, să consolidăm economia şi situaţia ţării şi să putem fi aproape de Schengen”, dar ”din nefericire, aventura de care am vorbit, Antonescu-Ponta, au îndepărtat România de Schengen”.

Fostul lider al democrat-liberalilor a spus despre lansarea USL de la stadionul naţional că nu reprezintă o sfidare pentru congresul PPE de la Bucureşti, motivând că ”fiecare partid îşi face strategia de campanie aşa cum precizează de cuvinţă”. ”Nu (nu este o sfidare, n.red.), e decizia lor internă, fiecare partid îşi face strategia de campanie aşa cum apreciază de cuvinţă, este decizia lor”, a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor