Elon Musk propune un plan pentru a-i salva pe copiii din peştera Tham Luang din Tailanda (video)

Musk sugerează introducerea unui tunel de nailon cu un diametru de un metru prin tunelurile din peşteră şi umflarea acestuia cu aer.
Elon Musk
Elon Musk (Getty Images)

Elon Musk are planuri detaliate care ar putea ajuta la eliberarea copiilor echipei tailandeze de fotbal care au rămas prinşi într-o peşteră din Tailanda, Tham Luang. Inginerii din două dintre companiile sale sunt deja pregătiţi să călătorească în Tailanda pentru a participa la lucrările de salvare, a anunţat Musk prin Twitter. Se dă o luptă contra cronometru, deoarece, pe măsură ce trec orele. devine tot mai dificilă salvarea lor, care poate fi îngreunată de sosirea ploilor şi lipsa de oxigen (nivelul de oxigen a scăzut vineri 6 iulie la 15%).

Musk a descris vineri 6 iulie, propunerea sa, pe social media, şi a sugerat introducerea unui tub prin reţeaua de tuneluri a peşterii şi umflarea acestuia, permiţând echipei să iasă din peşteră. „Poate că merită încercat: introduceţi un tub de nailon cu diametrul de 1 metru (sau un set mai scurt de tuburi pentru secţiunile mai dificile) prin reţeaua de peşteri şi umflaţi-l cu aer, ca pe un castel gonflabil”, a scris el.

„Acesta ar trebui să creeze un tunel de aer sub apă până la tavanul peşterii şi să se adapteze marginilor peşterii creând o gaură de aproximativ 70 de centimetri”, a adăugat el. Musk a scris că inginerii a două dintre companiile sale - producătorul aeronautic Spacex şi compania de construcţii de tuneluri Boring Co - vor călători în Tailanda în această sâmbătă pentru a vedea dacă pot fi utili. „Probabil există multe aspecte complexe, greu de apreciat dacă nu te afli acolo în persoană”, a spus el.

Peştera din Tailanda a luat deja o viaţă: un scafandru a murit deoarece a rămas fără oxigen atunci când se întorcea din locul în care sunt prinşi copiii. Decedatul era un fost membru al unui corp de elită al marinei tailandeze.

Moartea acestuia - în timpul unei misiuni de aprovizionare cu tuburi de oxigen - a sporit presiunea asupra echipelor care încearcă să-i salveze pe cei doisprezece minori şi însoţitrul acestora, care au rămas blocaţi în peşteră de 13 zile, şi a evidenţiat dificultatea operaţiunii de salvare. Peştera este labirintică şi parţial inundată.