“Elitele” se întâlnesc în Alpii elveţieni. Lumea se clatină sub povara amplificării inegalităţii şi a sărăciei

Situaţia la nivel global se înrăutăţeşte tot mai mult, conform unui raport al Oxfam, care arată că inegalitatea şi sărăcia au atins cote alarmante de care trebuie să se ţină seama. În plus, criticii susţin că noua revoluţie tehnologică duce la reducerea numărului de locuri de muncă, în favoarea roboţilor.
Logo-ul World Economic Forum (WEF) la Davos Congress Center
Logo-ul World Economic Forum (WEF) la Davos Congress Center (FABRICE COFFRINI/AFP/Getty)

Politicieni şi lideri de afaceri se întâlnesc în această săptămână în Alpii elveţieni în contextul unei lumi tot mai divizate, în care săracii rămân şi mai mult în urma oamenilor foarte bogaţi, iar fisurile politice din SUA, Europa şi Orientul Mijlociu se adâncesc mai mult decât în orice moment din ultimele decenii.

Doar 62 de persoane, dintre care 53 sunt bărbaţi, posedă tot atâta avere cât jumătatea mai săracă a populaţiei globale, a anunţat luni Oxfam.

În mod semnificativ, distanţa dintre bogaţi şi săraci se măreşte mai rapid decât orice previziune, în condiţiile în care patrimoniul acumulat de 1% dintre cei mai bogaţi oameni din lume îl va depăşi pe cel deţinut de restul de 99% din populaţia planetei cu un an mai devreme decât anticipase Oxfam în 2015.

Inegalitatea tot mai mare şi lipsa de încredere dintre oameni şi liderii lor politici sunt provocări mari pentru elita globală, care se întâlneşte la Davos, unde va avea loc Forumul Economic Mondial anual, în perioada 20-23 ianuarie.

Dar divizările merg cu mult mai departe decât cele care există între bogaţi şi săraci. În Orientul Mijlociu, conflictele dintre şiiţi şi suniţi au atins un punct critic, Iranul şi Arabia Saudită luptându-se în mod deschis pentru influenţa într-o regiune care este zguduită de războaiele şi barbarismul extremiştilor islamişti.

Conflictele care s-au revărsat în Europa – cauzând adânci scindări ideologice asupra modului în care ar trebui rezolvată cea mai gravă criză a refugiaţilor de la cel de-al Doilea Război Mondial sau ameninţările din partea britanicilor că vor părăsi Uniunea Europeană – creează incertitudini în legătură cu viitorul eforturilor europene, ce durează de şase decenii, pentru o integrare mai apropiată.

Donald Trump, candidat pentru nominalizarea republicanilor la alegerile prezidenţiale din acest an, a expus existenţa unei divizări politice tot mai mari în SUA. Acest lucru a declanşat, totodată, nelinişti în rândul aliaţilor Washingtonului într-un moment de mari tulburări globale.

Printre figurile proeminente ce vor participa la Davos se numără vicepreşedintele american Joe Biden, secretarul de stat american John Kerry, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi miniştrii de externe din Iran şi Arabia Saudită.

Noul premier canadian Justin Trudeau, premierul britanic David Cameron şi Mario Draghi vor fi la rândul lor disponibili, într-un moment în care se deschide o nouă divizare a politicii monetare transatlantice între Banca Centrală Europeană, al cărei preşedinte este Draghi, şi Federal Reserve.

La întâlnirea din Davos vor participa şi unele celebrităţi, precum binecunoscuţii actori Leonardo Di Caprio şi Kevin Spacey, susţine website-ul Tru News.

Populiştii

Sondajul anual “Trust Barometer” Edelman prezintă un decalaj record în acest an în ceea ce priveşte încrederea dintre publicul bogat şi masele de oameni din multe ţări, situaţie alimentată de inegalitatea dintre venituri şi aşteptările în privinţa viitorului. Divizarea a înregistrat cel mai mare grad în SUA, fiind urmată de Marea Britanie, Franţa, şi India.

“Consecinţa acestui lucru este populismul – exemplificat de Trump şi Le Pen”, a declarat Richard Edelman, preşedinte şi director executiv al Edelman, pentru Reuters, făcând referire la Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional francez de extremă dreapta, care a întrecut în sondajele de opinie partidele tradiţionale.

Următorul val de inovaţii tehnologice, numit cea de-a patra revoluţie industrială şi care este pe agenda întâlnirii din Davos, ameninţă cu adâncirea tulburărilor sociale deoarece tot mai multe locuri de muncă sunt pierdute în favoarea roboţilor.

Raportul Oxfam sugerează că inegalitatea globală a atins niveluri ce nu au fost văzute într-o perioadă de peste un secol.

Anul trecut, a calculat organizaţia, averea deţinută împreună de 62 de persoane a fost echivalentă cu averea deţinută la un loc de 3,5 miliarde de oameni, sau jumătatea mai săracă parte a populaţiei globale. Averea celor 62 de persoane a crescut cu 44%, sau cu peste o jumătate de trilion de dolari, în ultimii 5 ani, în timp ce averea comună a taberei sărace a scăzut cu peste un trilion.

Raportul se referă la existenţa unei reţele globale de paradisuri fiscale care asigură că averea bogaţilor va rămâne departe de cetăţenii de rând şi de guverne. Raportul mai susţine că aproximativ 7,6 trilioane de dolari sub formă de averi individuale – mai mult de economiile combinate ale Germaniei şi Marii Britanii – sunt deţinute în prezent în conturi offshore.

“Este un apel de trezire major”, a precizat Jyrki Raina, secretar general al IndustriALL Global Union, care reprezintă 50 milioane de muncitori din 140 de ţări din sectoarele de minerit, energetic şi de producţie. “Inegalitatea este una dintre cele mai mari ameninţări pentru bunăstarea economică şi trebuie să fie asigurată”.

Preşedintele american Barack Obama s-a referit la această chestiune în discursul despre Starea Naţiunii, notând că schimbarea tehnologică va remodela planeta.

“Este o schimbare care poate amplifica oportunităţile sau va mări inegalitatea. Şi, fie că ne place sau nu, ritmul acestei schimbări se va accelera”, a susţinut preşedintele american.

“Companiile dintr-o economia globală se pot muta oriunde şi pot înfrunta o competiţie mai dură… Ca urmare, muncitorii rămân cu mici şanse de a obţine a o creştere salarială. Companiile au tot mai puţină loialitate faţă de comunităţile lor. Şi tot mai multă bogăţie şi venituri sunt concentrate în poziţiile de vârf.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe