Eliberat din izolatorul CNA, Chiril Lucinschi a fost plasat în arest la domiciliu

Acuzat de spălare de bani, Chiril Lucinschi a fost plasat în arest la domiciliu. Ion Sturza susţine că fostul parlamentar ar fi un element neînsemnat în toată schema ”furtul miliardului”, existând zeci de alte familii cunoscute care ar fi profitat.
Chiril Lucinschi, fost deputat PLDM din Moldova
Chiril Lucinschi, fost deputat PLDM din Moldova (facebook.com)

Fostul deputat liberal-democrat, Chiril Lucinschi reţinut joi în dosarul ”furtului miliardului” a fost eliberat din izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi plasat de către instanţa de judecată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost adoptată de magistraţi în absenţa fostului parlamentar, care a solicitat examinarea demersului privind aplicarea măsurii preventive în lipsa sa. Avocata lui Chiril Lucinschi a anunţat că va contesta mandatul de arest la domiciliu la Curtea de Apel, întrucât clientul său pledează nevinovat.

”Noi considerăm că decizia de aplicare a mandatului de arest este una neîntemeiată, absolut inutilă şi desigur o vom contesta în instanţă. Chiril Lucinschi o să dea declaraţii, el se consideră absolut nevinovat, iar faptele de care este acuzat sunt incompatibile cu personalitatea şi activitatea acestuia", a declarat avocata Corina Stratan potrivit protv.md.

Procurorul Eugen Rurac a menţionat că măsura preventivă arestul la domiciliu este oportună, dat fiind faptul că fostul oficial deţine cetăţenia Federaţiei Ruse şi a României, de aceea există riscul eschivării acestuia de organul de urmărire penală.

”Chiril Lucinschi este cred că cel mai banal şi neînsemnat element în toată schema asta”, a precizat Ion Sturza într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, punctând că ceea ce nu au înţeles mulţi la Chişinău este că Kroll-ul nu poate fi cumpărat. Kroll-ul a făcut o investigaţie pe bune. Acolo sunt date, nume, cifre, oameni, adrese care vizează azi sute de oameni şi toată elita de la Chişinău.

”Cred că nu e un mare secret de stat sau de serviciu. Adevărul e că noi îl luăm pe Filat pentru că a folosit nişte credite nu la destinaţie şi a plătit amantele şi lobby-ştii din SUA. Îl luăm pe Chiril Lucinschi care a luat un credit minor şi l-a închis cu alte credite prin nişte off-shore. De fapt acolo sunt câţiva peşti extrem de mari şi în subsidiare sunt zeci de alte familii cunoscute care au profitat. Dacă va fi o investigaţie pe bune atunci lucrurile vor lua o cu totul altă anvergură”, a adăugat Sturza.

Politologul Dionis Cenuşă notează pe Facebook că lanţul de arestări nu ar fi deloc întâmplător şi că Partidul Democrat ar lovi în mai multe ţinte odată.” Reţinerea lui Chirtoacă, dar şi a fostului deputat Chiril Lucinschi distrag opinia publică de la subiecte politice extrem de importante, cum ar fi schimbarea sistemului electoral. Aceste arestări nu ar fi deloc „binevenite” şi pentru opoziţia extra-parlamentară, pentru că „este dificil să mobilizezi protestele, când au loc arestări în dreapta şi în stânga”.

Amintim că fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi, fiul lui Petru Lucinschi, a fost reţinut pentru bănuiala de implicare în dosarul fraudelor bancare de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Oamenii legii îl suspectează pe fostul politician că în perioada 2012-2014 ar fi beneficiat de credite neperformante în volum de aproape jumătate de milion de dolari, bani ce ar fi fost transferaţi pe contul unei companii off-shore.

Chiril Lucinschi şi-a depus mandatul de parlamentar în luna februarie, motivându-şi decizia prin faptul că ar fi implicat într-un nou proiect, care ar fi incompatibil cu funcţia din Parlament. Lucinschi a fost deputat PLDM din 2010 până în februarie 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe