Fost deputat din Moldova şi complicii săi, reţinuţi în dosarul fraudelor bancare

Noi detalii în dosarul fraudelor bancare: trei persoane, inclusiv un fost deputat în Parlamentul de la Chişinău, au fost reţinute de către oamenii legii fiind bănuţi de spălare de bani.
Reţinere.
Reţinere. (cna.md)

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) anunţă că un fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi doi reprezentanţi ai unui agent economic au fost reţinuţi joi, în dosarul fraudelor de la Banca de Economii (BEM), Banca Socială şi Unibank. Acesta, împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic, sunt bănuiţi de spălare de bani, fapt ce ar fi cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari celor trei entităţi bancare. Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat mai multe percheziţii la sediul unor companii, domiciliile şi automobilele bănuiţilor. Potrivit unimedia.info, fostul deputat reţinut ar fi Chiril Lucinschi. Locul aflării unuia din complicii infracţiunii urmează a fi identificat.

Materialele dosarului penal atestă că fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA Internaţional Project Agency, împreună cu persoane interpuse în perioada 2012-2014, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă au transferat 440 000 de dolari companiei nerezidente IPA Internaţional Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein. Analizând traseul banilor, CNA a constatat că aceştia provin din creditele neperformante primite în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.

Potrivit CNA, se mai constată că, în 2013, compania Toast Delux SRL, beneficiar al căreia este fostul deputat, ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5.000.000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În consecinţă, 401.650 de dolari au ajuns pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, a transferat aceşti bani către BEM, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

În opinia CNA, informaţiile acumulate ar indica bănuiala rezonabilă că deputatul reţinut, împreună cu cele trei persoane interpuse ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede, pentru persoanele declarate vinovate de către instanţa de judecată, până la 10 ani de închisoare.

Organul de urmărire penală menţionează că fostul deputat este cercetat penal şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al unei companii, despre care se presupune că ar fi fost implicată în frauda bancară.