Preşedinţia devastată în 2009 a ajuns în gestiunea administraţiei şefului statului

Pentru reparaţia clădirii Preşedinţiei, devastată în urma protestelor din aprilie 2009, sunt necesare peste 200 milioane lei, lucru care nu-l stânjeneşte pe Igor Dodon, care insistă că va găsi bani pentru reparaţii.
Igor Dodon inspectează clădirea Preşedinţiei devastată în aprilie 2009
Igor Dodon inspectează clădirea Preşedinţiei devastată în aprilie 2009 (facebook.com / Dodon Igor)

Distrusă în timpul protestele din 7 aprilie 2009, clădirea Preşedinţiei a trecut miercuri, 24 mai, din gestiunea Direcţiei generale pentru administrarea clădirilor Guvernului în gestiunea Administraţiei şefului statului, asta deşi, anterior, Guvernul a respins acest proiect executiv propus chiar de preşedintele Dodon, din cauză că miniştrii liberali au fost împotrivă.

„Are o puternică încărcătură simbolistică. Noi ştim că pentru reparaţia capitală a Preşedinţiei este nevoie de peste 200 milioane lei, fiind o sumă enormă raportată la necesităţile sociale ale RM. Spaţiile pe care le ocupă în prezent Preşedinţia sunt mai mult decât suficiente pentru desfăşurarea activităţilor normale ale acestei instituţii, iar cheltuirea cu nonşalanţă a sumei de 200 mln lei o considerăm o risipă nejustificată de resurse. Cu aceşti bani am putea repara capital cel puţin 100 de grădiniţe din RM, sau să aducem apă în cel puţin 20 de mii de familii care aşteaptă acest lucru. Noi nu vom vota pentru această hotrâre de guvern”, a declarat, în cadrul şediţei de miercuri a Guvernului, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, membru PL.

Potrivit jurnal.md, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că este de acord cu Munteanu, însă a votat pentru ca edificiul să treacă în gestiunea preşedinţiei. Mai mult decât atât, Filip a anunţat că proiectul a fost aprobat înainte să voteze şi ceilalţi miniştri. „Preşedintele a spus că va găsi singur bani pentru reconstrucţia clădirii. Noi oricum îi sugerăm să investească acolo unde există priorităţi”, a menţionat Filip, conform unimedia.md.

Amintim că liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, a postat la 9 februarie, pe pagina sa de socializare, un video, în care vorbeşte despre faptul că “Dodon nu este liber în raport cu Plahotniuc. Ţineţi minte ce vă spun, Plahotniuc îl ameninţă de fiecare dată pe Dodon. Plahotniuc îl şantajează pe Dodon, nu numai pur şi simplu îl plăteşte”.

Această declaraţie a fost făcută în contextul numirii în funcţia de preşedinte al Moldovagaz a fostului ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vasile Botnari, fost deputat pe listele PD şi “mâna dreaptă” a lui Vlad Plahotniuc, cadidatură convenită de Dodon cu conducerea Gazprom în cadrul celei de-a doua vizite la Moscova. Sergiu Mocanu sugera atunci că „în urma acestui lobby pe care l-a făcut Dodon, el urmează să primească de la Plahotniuc 1.500.000 de dolari SUA dar şi 100 - 150 de milioane de lei moldoveneşti pentru repararea clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova”, deoarece visează să conducă R. Moldova din fotoliul şi cabinetul lui Voronin.

Vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a venit cu o replică în urma votării acestui proiect executiv, numid acest lucru „spectacol ieftin”. Mai mult decât atât, acesta a ţinut să precizeze că înţelege că Plahotniuc şi Dodon de multă vreme nu fac distincţie între banii publici şi banii lor, dar clădirea preşedinţiei este proprietatea publică şi cetăţenii ţării sunt în drept să ceară transparenţa la orice ban cheltuit pentru acest imobil.

„Aţi văzut acest spectacol ieftin? Democraţia în Guvernul Plahotniuc! Cu votul majorităţii membrilor Executivului clădirea Preşedinţiei a fost „donată” lui Dodon. Pe acest subiect, preşedintele nu a propus referendum consultativ, chiar dacă pentru reparaţia clădirii este necesar de cheltuit o sumă egală cu aproximativ 153 de mii de pensii medii lunare.

„Dar mai am şi altă întrebare către guvernarea Plahotniuc - Dodon. Oare nu este obligatoriu înainte de a face un cadou imobiliar preşedintelui, ca banii, pe care i-a găsit Dodon în buzunarele lui Erdogan să fie trecuţi prin bugetul de stat în baza unui acord internaţional, ratificat în modul corespunzător? Nu am văzut documentul oficial din partea autorităţilor turce privind disponibilitatea finanţării reconstrucţiei clădirii preşedinţiei şi nici demers, prin care se condiţionează alocarea banilor cu transmiterea clădirii respective către aparatul Preşedinţiei”, a comentat Alexandru Slusari, într-o postare pe contul său de Facebook.

„Dodon zice că ţările turce şi arabe vor da bani pentru reconstrucţia clădirii preşedinţiei. Care-i preţul? În schimb la ce? La sirierii mult-promişi? Pentur importul celor mai bune practiti pentru un stat autoritar? Sau vreo moschee care trebuia construită în Bucureşti? Nu am auzit cineva sa dea aşa bani pur şi simplu...” , a scris pe contul său de socializare Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice, făcând referire la faptul că şeful statului a declarat în cadrul unei emisiuni de la NTV, post TV care îi aparţine, că în urma unei disucţii cu preşedintele turc Recep Erdogan ar fi convenit să se ofere Moldovei banii necesari pentru reparaţia clădilii Preşedinţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe