PL ar fi persecutat pentru unionism. Opinii: Ghimpu culege vânt deoarece a semănat doar furtună

În contextul declaraţiilor lui Ghimpu că Şalaru şi Moscova ar fi implicaţi în problemele edilului Capitalei, deputata PLDM susţine că toate relele din politică vin de la liberali, iar Şalaru afirmă că însuşi liderul PL ar fi profitat de pe urma lui Chirtoacă.
Mihai Ghimpu, liderul PL din Moldova
Mihai Ghimpu, liderul PL din Moldova (facebook.com)

Fostul ministru al Apărării, Anatol Şalaru, susţine că vinovat de problemele Primarului municipiului Chişinău ar fi liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu şi anume el ar trebui să fie închis deoarece a profitat de pe urma lui Dorin Chirtoacă politic şi financiar. Mai mult decât atât, Ghimpu ar fi compromis şi unionismul prin atragerea în jurul său a oamenilor corupţi. De aceeaşi părere este şi deputata PLDM Maria Ciobanu care menţionează că preşedintele liberalilor ar fi făcut mult rău în viaţa sa de politician, dar se ascunde după unionism şi ”mâna Moscovei”.

”Am aflat cu surprindere că de arestarea lui Dorin Chirtoacă şi a lui Iurie Chirinciuc este vinovat fie Dodon şi Moscova, fie eu. Nici partenerii de guvernare, nici Vladimir Plahotniuc căruia, Mihai Ghimpu nici nu îi poate rosti numele. Cu siguranţă Moscova jubilează”, scrie Şalaru pe pagina sa de Facebook .

În opinia fostului liberal, vinovatul, exclusiv, pentru situaţia edilului Capitalei ar fi nimeni altul decât Mihai Ghimpu care l-a vulnerabilizat pe Dorin Chirtoacă. Preşedintele PL ar fi cel care l-a înconjurat pe Dorin Chirtoacă cu oameni corupţi, în ciuda multiplelor avertismente. ”Mihai Ghimpu este cel care l-a expus pe Dorin Chirtoacă. Regret profund drama prin care trece astăzi Dorin şi sunt alături de el. Nu Dorin trebuie sa fie închis ci Mihai Ghimpu care a profitat de pe urma lui şi politic şi financiar.”

În context, Anatol Şalaru a notat că în cadrul conferinţei de presă din 26 mai, Mihai Ghimpu s-a preocupat mai mult de problema ministrului Transporturilor, Iurie Chirinciuc decât de a lui Dorin Chirtoacă.

”Probabil, prin această preocupare, i-a transmis lui Chirinciuc semnalul să nu vorbească pentru că el nu l-a abandonat. Mihai Ghimpu se teme că Iurie Chirinciuc va vorbi. Tot Mihai Ghimpu spune că Iurie Chirinciuc a venit cu bani în politică. Poate a venit cu banii din evaziunea fiscală făcută în România unde soţia lui Chirinciuc a fost şi condamnată pentru evaziune fiscală?”, a adăugat Anatol Şalaru, punctând că nimeni nu i-a băgat cuţitul în spate lui Mihai Ghimpu. El singur a ales să se sinucidă atunci când s-a înconjurat de tot felul de ”chirinciuci” şi ”munteni”, unul mai corupt ca altul.

Fostul ministru al Apărării sugerează că Mihai Ghimpu degeaba s-ar ascunde în spatele unionismului pe care l-a compromis în mod dramatic, deoarece Chirinciuc a fost arestat nu pentru că ar fi unionist ci pentru că era corupt. ”În instituţiile Republicii Moldova lucrează foarte multi unionişti, inclusiv în Ministerul Apărării, MAI şi SIS, dar niciunul nu a fost arestat că este unionist. Sper ca Dorin să-şi dovedească în cel mai scurt timp nevinovăţia în care, personal, cred. Până atunci, sper ca Mihai Ghimpu să înţeleagă răul pe care l-a făcut mişcării unioniste, dar şi lui Dorin.”

În aceeaşi ordine de idei, deputata PLDM, Maria Ciobanu a relatat că liderul PL întotdeauna ”şi-a acoperit târâşeniile cu faptele regretatului său frate, cu "mâna Moscovei" sau cu... unionismul.” Cum poţi să te declari cel mai mare unionist de pe Bâc, un luptător nativ, şi să faci alianţă cu Reşetnikov, Ivanov, Gorilă, Zagorodnâi (deputati comunişti n.r.) etc.?”, a scris Maria Ciobanu pe pagina sa de socializare, afirmând că a fost şocată de ”bolboroseala” lui Mihai Ghimpu din cadrul emisiunii televizate "În profunzime" din 26 mai.

”Aţi afirmat, domnule Ghimpu, că justiţia nu este independentă, dar vi se frige limba să spuneţi cui i se subordonează? Cu jumătăţi de adevăruri nu vă mai crede nimeni! Aţi mai zis că dumneavoastră nu rostiţi numele lui Plahotniuc, dar luptaţi... Cu cine luptaţi, domnule Ghimpu? Sunt la al doilea mandat de deputat şi am văzut nu o dată cum vă tremură genunchii în faţa Stăpânului, cum o făceaţi pe portavoce a PDM şi când aveau ei nevoie, şi când nu aveau”, a precizat parlamentara amintind că alegerile parlamentare anticipate poate scăpau Republica Moldova de bandiţii în lege, dacă Ghimpu nu intra cu Plahotniuc la guvernare. ” Dumneavoastră aţi ales, ca de obicei, să aveţi "pârghii". La ce v-au servit ele? La acte şi scheme de corupţie? Ce reforme aţi promovat? În care domenii? Astăzi culegeţi furtună, domnule Ghimpu, deoarece aţi semănat doar vânt!”

Amintim că la 26 mai, Mihai Ghimpu a declarat public într-o conferinţă de presă, dar şi în cadrul emisiunii ”În profunzime” de la Protv că arestul edilului Capitalei şi a altor liberali i-ar fi determinat să părăsească coaliţia de guvernare, urmând ca luni, 29 mai, miniştrii de la Educaţie şi Transport să-şi anunţe demisia. Preşedintele PL şi-a expus concluzia că arestul lui Chirtoacă ar fi o comandă politică, dar a evitat cu desăvârşire să numească comanditarul, sugerând până la urmă că totul se întâmplă la ”comanda Moscovei” prin intermediul lui Igor Dodon, dar şi pentru promovarea cu adevărat a unionismului, amintind în context şi de Anatol Şalaru care s-ar bucura de problemele liberalilor.